Ikke så rart på en slik festdag for Høyre. For første gang på 16 år satt partiet med makten i Bergen, og seieren ble kronet i bystyret i går, da Friele ble valgt til ordfører, og enda viktigere da partifellen Monica Mæland ble valgt til byrådsleder.

Kaffedemonstrasjon

Men før vi kom så langt, var det nok noen som undret seg over at det sto noen på utsiden av det gamle rådhuset og delte ut poser med Frieles frokostkaffe før bystyremøtet. SVs Ragnhild Hedemann hevet øyenbrynene og sa: «Det er tydeligvis blitt andre tider her i huset.» Og vi andre ante konturene av en politisk skandale, og det før ordføreren hadde tiltrådt. Men så var det bare en markering av kampen for kulturhus på Nesttun. Friele selv var uskyldig.

Inne i bystyresalen summet det forventningsfylt. Galleriet var stappfullt av tilhørere, politiske venner, familiemedlemmer og et par svært spente påtroppende byråder.

— Det kribler i magen, innrømmer Trude Drevland, like før hun skal velges til byråd for helse og sosial.

Briefer Friele

Så er det bare minutter før Helland hever klubben. Bystyredirektør Roar Christiansen, som sitter ved ordførerens side under bystyremøtet, briefer Friele om de aller siste detaljene, før Helland for siste gang setter møtet.

Litt forpostfektninger er det før Friele kan innta plassen sin. Vi merker oss at Arbeiderpartiets Terje Ohnstad bruker uttrykket «når de eventuelt danner byråd» under den korte debatten om styringsform. Det er von i hangande snøre.

Det stemmes om styreform, og bystyret velger parlamentarisme. Så er det endelig valg. Og Herman Friele innrømmer at han er spent. «Ellers hadde jeg ikke vært et normalt menneske.»

Når ordfører velges i Bergen, skjer det i verdige former. Med stemmeurne i sølv som bæres rundt i bystyresalen. Selve opptellingen skjer i bakrommet, og resultatet er gitt på forhånd. Friele skal ha 39 stemmer, motkandidat Anne-Grete Strøm-Erichsen skal ha 28. Men Friele får bare 37. To har brutt ut.

Trampeklapp

Så kan Friele innta ordførerpodiet. En blomsterbukett fra Helland og noen ord i det han gir fra seg ordførerklubben.

Friele svarer med pondus.

— Jeg har vært svært imponert over deg, så imponert at jeg nesten har trykket hele KrF med søkk og snøre til mitt bryst.

— Det ville vært et under, svarte Helland til trampeklapp fra salen.

Vi aner nervøsiteten mer enn vi ser den i bystyresalen. Hvordan skal dette gå for den blodferske politikeren? Og Friele sitter for nærme mikrofonen. Han snubler i noen ord. Når varaordfører skal velges - nå puttes stemmesedlene i en trøtt arkivboks - spør han om «alle har valgseddelen til stede». Og når stemmetallene er klare, Helland får for øvrig 39 stemmer, utnevner Friele Helland til ordfører.

Resten er plankekjøring. Monica Mæland velges til byrådsleder med 39 stemmer, 28 stemmer blankt. Hun takker Anne-Grete Strøm-Erichsen for hennes utrettelige innsats for byen. Hun får noen løfter om samarbeidsvilje tilbake.

Så er festen over. Vi har overværet en historisk handling i Bergen, det første fredelige byrådsskiftet. I dag starter det nye byrådet på oppvasken. Den er diger. Det oppsamlede underskuddet nærmer seg milliarden.

- Jeg har vært svært imponert over deg, så imponert at jeg nesten har trykket hele KrF med søkk og snøre til mitt bryst, sa Herman Friele (t.v.) til Kristian Helland. <br/>FOTO: RUNE SÆVIG