En onsdag formiddag i september ble denne døde reven funnet på parkeringsplassen ved Tokagjelet på Kvamskogen. Reven hadde store hull i pelsen helt inn til beinet. Rundt bakbena var det bundet et tau.

Torkjell Kjosås ved Kvamskogen Vaktsentral er overbevist om at reven har blitt slept levende etter en bil.

Politiet i Kvam har så langt ikke gjort noe med saken. Det reagerer Dyrevernalliansen på.

5000 kroner

De utlover derfor en dusør på 5000 kroner til den eller de som bidrar med opplysninger som leder til at saken oppklares.

— Det er mange dyremishandlingssaker i Norge i løpet av et år. Vi har dessverre ikke råd til å utløse dusør i alle saker. Vi gjør det en gang i blant i saker hvor vi ser at politiet har nedprioritert en mulig dyremishandlingssak som ser alvorlig ut, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland.

Dyrevernalliansen utlover dusør en håndfull ganger i året.

— Det er uklart om reven har blitt slept etter bilen i levende live, og hvordan den er blitt fanget og drept. Dyrevernalliansen er sterkt kritisk til at politiet velger å nedprioritere en sak som er så alvorlig, sier Kleveland.

Håper på oppklaring

Hun mener det er viktig at noen griper inn og signaliserer at dyremishandling er alvorlig.

- Pleier det å ha noen effekt å utlove dusør?

— Det hender det har det. Av og til er det vanskelig å si sikkert. Hvis vi får inn tips som fører til at saken blir oppklart, får tipser dusør. Det gjelder uavhengig om det blir bevist at det er dyremishandling eller ikke. Vi håper det ikke er det, men mener det er viktig at saken blir oppklart. Noen må vite noe om dette, sier Kleveland.

Kjosås, som fant reven, tror reven må ha vært levende da den ble slept på grunn av blod ved funnstedet og det at hodet ikke er ødelagt. Distriktssjef Arne Valland i Mattilsynet var ikke like overbevist etter å ha sett bildet av reven.

— Dette er en sak hvor noen ser ut til å ha moret seg. Det er enten en makaber og usmaklig behandilng av dyr eller grov dyrevernkriminalitet, sier Kleveland.

Ikke en sak

Tipsere kan melde seg anonymt til Dyrevernalliansen.

— Vår erfaring er at dette er noe noen har hørt om. Det er disse vi ber om må melde seg.

Andor Helgheim, politioverbetjent ved Kvam og Samnanger lensmannskontor, sier det ikke er blitt gjort noen etterforskning i saken.

— Det er usikkert hvordan reven har blitt slik. Det er flott hvis alle opplysninger kommer på bordet, sier han.

- Kan en dusør hjelpe?

— Det vil i alle fall ikke bli vanskeligere.

Det har ikke kommet inn noen anmeldelse av forholdet, og det er ikke opprettet noen sak hos politiet.

— Hvis vi får nye opplysninger, kan det bli en sak, sier Helgheim.