Geitebonden Christian Dalland fant flere av geitekillingene sine mishandlet til døde. En av dem ble funnet kilt ned i en fjellsprekk på holmen der de beiter.

— Helt ufattelig at noen kan gjøre sånt mot dyr, sier kvinnen som gir pengene.

Hun ønsker å være anonym, men håper at noen vet hva som har skjedd og kan gi informasjonen videre til politiet.

Grusomt syn

— Vi har aldri sett noe lignende, uttaler Mattilsynet.

Geitebonde Christian Dalland møtte et grusomt syn da han skulle se til flokken med 20 geiter som beiter på en liten holme utenfor Rebnord på Austrheim. I løpet av tre dager var fire av dem døde og en femte geit er borte. En geit var presset ned i en fjellsprekk. Alt tyder på at geitene er drept.

— Da jeg kom ut til holmen, så jeg at en av geitene lå død helt nede i sjøkanten. Det rant blod fra det ene øyet og munnen, forteller Dalland.

I et forsøk på å finne ut hva som hadde skjedd, ringte Dalland grunneieren av den ti mål store holmen, men heller ikke han skjønte noen ting.

Da han til slutt skulle forlate holmen, fant geiteieren enda et dødt kje helt nede i fjæren, ti meter fra det første.

Fem geiter borte

— Jeg var nesten kommet inn til holmen igjen, da jeg så et kje ligge på ryggen nede i en sprekke, død. Da begynte jeg å få mistanke om at noen hadde gjort noe, sier Dalland.

Han har ikke noen annen forklaring enn at noen har drept geitene.

— Jeg kan ikke si det er folk, men på to av de døde geitene kan det virke sånn, sier geitebonden.

Mattilsynet rystet

Fungerende regiondirektør i Mattilsynet i Hordaland, Geir Jakobsen, er rystet over historien.

— Jeg har vært distriktsveterinær i Bergen i elleve år, men har aldri sett noe så graverende. Dette er unormalt, sier han.

Jakobsen forteller at grove brudd på dyrevernsloven kan straffes med opptil tre års fengsel.

— Hvis det er oppegående, voksne mennesker som har gjort dette, mener jeg handlingen ser grov ut, sier Jakobsen.

Også politiet mener det dreier seg om et grovt lovbrudd.

— Vi synes dette er en veldig spesiell sak hvis det er noen som har reist ut og drept dyrene. Trolig dreier det seg om grov dyremishandling og brudd på dyrevernsloven, sier konstituert lensmann i Austrheim, Svein Arne Hatlevik.

Geitene ble sannsynligvis drept mellom 12. og 18. juli. Det ene kjeet var presset langt ned i en fjellsprekk. Én geit ble funnet liggende nede ved sjøkanten med store bloduttredelser fra øye til munn. En annen ble funnet under noe materiale og én er det ikke synlige skader på. Den femte geiten er borte.

Søker tips fra publikum

— Noen må ha gjort dette. Politiet har ingenting å gå på så langt. Hvis vi ikke får opplysninger fra publikum, er vi kommet like langt, sier Hatlevik.

Bonden observerte folk på Holmen den 9. juli. Da skal noen ha presset dem ut mot sjøen. Men bonden så ikke om det var ungdom eller voksne som var der ute da.

Synspunkt? Si din mening.

GRUFULLT SYN: Dette kjeet har trolig lidd en grufull død, den er nærmest tråkket ned i en fjellsprekk ute på en liten holme. FOTO: CHRISTIAN DALLAND
CHRISTIAN DALLAND
Christian Dalland
Christian Dalland