Klokken er litt over halv ett natt til 11. oktober når et overvåkingskamera i Sotra næringspark fanger opp en mørk personbil som kjører inn mot parkeringsplassen foran bilverkstedet Bilservice Vest AS.

Noen minutter senere kjører bilen tilbake samme vei den kom. Like etter er området røyklagt.

Seks biler blir mer eller mindre totalskadet i brannen, som trolig startet i enten en BMW eller en Skoda, og deretter spredte seg videre.

Utbrent

Bilene er så utbrent at politiets kriminalteknikere ikke kan fastslå med sikkerhet hva som er brannårsaken. Men de finner ingen naturlig forklaring på brannen, og kan ikke utelukke at den er påsatt.

Videoklippene av den mørke bilen fra overvåkingskameraene i nabobygget styrker denne teorien. Men bildene er så uklare at det er umulig å se noe nummerskilt. Politiet har så langt ingen mistenkte.

Fire av de seks bilene som brant, er forsikret av Gjensidige. Utbetalingene til bileierne ender på mellom 700.000 og en million kroner til sammen.

50.000 for opplysninger

Nå utlover forsikringsselskapet en dusør på 50.000 kroner til den som kan bidra til å oppklare brannen.

— Her er det store verdier på spill for Gjensidige. Hvis denne brannen er påsatt, er det noen som vet noe. Vi håper dusøren kan gi noen lyst til å fortelle det de vet til oss eller politiet, sier Eivind Sverdrup, utreder i Gjensidige, om det noe uvanlige grepet fra forsikringsselskapet.

— Dessuten håper vi også at det kan virke preventivt, at folk kan forstå at det å tenne på biler ikke er noen bagatell, sier Arne Voll, informasjonsansvarlig for Vestlandet i Gjensidige.

Knust vindu?

Sverdrup, som er tidligere politietterforsker, har studert videoen av bilen som kom til brannåstedet. Han mener den viser kjennetegn på bilen som må gjøre det mulig for noen å gjenkjenne den.

— Når den kjører ut igjen fra plassen, ser vi tydelig at den har klistret noe på det høyre bakvinduet. For meg ser det ut som at vinduet er knust, og at det er dekket til med noe. Så hvis noen kjenner til en mørk personbil med et slikt vindu, er vi interesserte i å komme i kontakt med dem, sier han, og legger til:

— Det virker veldig merkelig at de bilene tilfeldigvis skulle ta fyr akkurat mens denne bilen er inne på et avskjermet, folketomt område.

- Ikke mistenkt

Politiet vil også gjerne ha kontakt med den eller de som satt i den mørke bilen brannatten, eller noen som kjenner til bilen.

— Saken er fortsatt under etterforskning, men for å komme videre er vi avhengige av ny informasjon, sier etterforsker Torbjørn Mørk.

Han understreker at personene i bilen foreløpig ikke er mistenkt for å ha startet brannen.

— Men tidspunktet de er der på, gjør at vi har lyst til å komme i kontakt med dem, sier Mørk.

Dusøren som Gjensidige utlover er avklart med politijuristen på saken.

— En slik dusør er jo ikke noe politiet ville lovet ut selv, men vi har hatt et godt samarbeid med Gjensidige i denne saken. Hvis vi får inn opplysninger på grunn av dusøren, må vi selvfølgelig behandle dem på lik linje med alle andre, og sjekke hvor mye hold det er i dem, sier Mørk.

Hvis du har informasjon i saken, kan du kontakte politiet på Sotra, etterforsker Torbjørn Mørk (56315815) eller etterforskningsleder Bjørn Hagen (56315800), eller utreder Eivind Sverdrup i Gjensidige (90780044).