Politiet mener brannen på Vallaheiane i Fana i natt var påsatt. Fire nye leiligheter i det uferdige boligfeltet Solvalla ble fullstendig utbrent.

I tillegg fikk fire andre leiligheter store vannskader.

Brannen i Hatlestadlia 145 ble meldt klokken 04.12. Først ved 07.30-tiden var den slokket.

— Vi har nå slått fast at brannen startet på fire forskjellige plasser, opplyser stasjonssjef Norvald Visnes ved Fana politistasjon til bt.no.

Teorien om at brannen er påsatt er dermed blitt kraftig styrket.

Branntiløp tidligere

— Vi arbeider ut fra teorien om at brannen er påsatt, men konkluderer ikke før krimteknikerne er ferdig med sitt arbeid, sier Visnes.

Visnes var selv på brannstedet i natt. Han opplyser at det for seks måneder siden var et annet branntilløp på byggeplassen.

— Denne brannen var beviselig påsatt, sier Visnes.

I tillegg har det vært utført hærverk på byggeplassen ved minst ett tilfelle.

I Fana har det den siste tiden vært flere tilfeller av brannstifting. Barn helt ned til tiårsalderen har tilstått at de har stått bak. Men disse branntilløpene har skjedd andre steder i bydelen enn på Vallaheiana.

Full fyr

I natt herjet igjen flammene med boligfeltet. Brannen var klokken 06.15 under kontroll, men ble ikke erkært for slokket før klokken 07.20.

— Vi fikk melding om brannen fra en dame som bor i nærheten av det nye byggefeltet. Hun visste at beboerne ikke var flyttet inn i leilighetene sine ennå. Klokken 04.30 meldte våre folk på stedet at det var full fyr i fire leiligheter, opplyser vaktoperatør Torstein Nerås ved brannvakten i Bergen til bt.no.

Brannvesenet rykket ut med elleve mann og fem biler til storbrannen i Fana. Mannskap fra stasjonene i Fana, Årstad, Arna og Åsane deltok i slokkingen.

Vannmangel

Den største utfordringen var å skaffe nok vann til slokkingsarbeidet. Brannvesenet måtte sende ut tre tankbiler. Hver av dem rommer 10.000 liter vann.

— Brannen var vanskelig å slokke. Vi brukte brannspyd, en helt ny slokketeknikk. Først bestemte vi oss for hvor vi ville stoppe brannen, deretter boret vi hull i taket, satte på plass brannspyd og sendte inn store mengder vann, opplyser brigadeleder Arvid Johannessen til bt.no.

Johannessen mener at den nye slokketeknikken var med på å avgrense omfanget av brannen.