— Det er forferdelig at det skal sitte igjen en enke med tre barn for noe som burde vært unngått. Dette skulle ikke kunne skje, sier overingeniør Vigleik Juvik i Arbeidstilsynet.

— Sammen med Arbeidstilsynet har vi kommet frem til at hendelen ble utlyst ved et uhell, sier politiførstebetjent Torstein Skeie ved Fjell og Sund lensmannskontor til BT.

Burde advart

Både politiet og Arbeidstilsynet reagerer på at en så farlig løsning ikke er blitt utbedret på samtlige traktorer, eller at det ikke er gjort mer for å opplyse bøndene om faren hendelen representerer. Slik kunne kanskje den tragiske ulykken ha vært unngått.

— Spesielt i forbindelse med bruk av fôrkasse, som i dette tilfellet, blir det veldig trangt mellom traktoren og redskapet. Uhell kan derfor raskt oppstå. Det er åpenbart behov for bedre informasjon til bønder som har denne typen traktorer, sier Skeie.

Får politiets side er saken ferdig etterforsket. Det blir nå opp til Arbeidstilsynet om den skal få videre følger.

— Vi har skrevet til direktoratet og bedt dem ta affære. Dette gjelder svært mange traktorer av ulike merker over hele landet. Løsningen representerer en stor fare, sier Juvik.

— Det viktigste er at bøndene blir advart. Derfor vil vi også lokalt iverksette tiltak for å bedre informasjonen, legger han til.

Massey Ferguson

Ulykkestraktoren på Sotra er av typen Massey Ferguson 300-serien. Denne traktoren ble produsert fra 1987 og frem til 1997. I 1994 ble det innført et forbud mot å selge nye traktorer med den spesielle hendel-løsningen. Det ble da solgt en tilleggsløsningen som gjorde det langt vanskeligere å sette systemet i drift.

Likevel antas det at det fortsatt er flere hundre traktorer på markedet med den gamle, livsfarlige løsninger. Patentet finnes også på andre merker enn Massey.

— Det spesielle med hendelen er at den stikker langt ut, og at det bare skal en liten berøring til for å sette hydraulikken i sving. Prosessen stopper ikke selv om bonden slipper taket. I dette tilfellet var det snakk om et trykk på opp imot 2,5 tonn, forteller overingeniør Juvik.

Funnet av barna

34-åringen som omkom ble funnet av sine fem år gamle tvillingbarn. De skjønte at noe var galt og løp etter mamma. Heller ikke hun greide å få ham fri.

Teorien er at 34-åringen gikk mellom forkassen og traktoren for å ordne noe, at han kom borti hendelen og at han ikke greide å komme seg løs før han var fanget i det voldsomme presset.

— Det er ingenting som tyder på at den omkomme kan klandres på noen som helst måte. Hendelsen fremstår som en dyp tragedie, sier politiførstebetjent Skeie.

FARLIG: På traktorer av denne typen finnes den en livsfarlig hendel som styrer løftemekanismen. Bare en liten berøring utløser hydraulikken. Nå kritiserer både politiet og Arbeidstilsynet bransjen for ikke å informere bøndene godt nok. <br/>ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ