Et kvarter før utlendingskontoret åpnet klokken ni i går, sto køen rundt hjørnet på politihuset i Allehelgens gate. Her gjelder det å ikke komme sist til kølappmaskinen. De ivrigste hadde alt ventet i halvannen time.

Kvart på 10 talte BT over 50 mennesker fra Afrika, Sør-Amerika, Asia og Europa som ventet. Noen sitter inne i den lille ekspedisjonen. De fleste står enten i korridoren utenfor eller på trappen og fortauet utendørs.

Alle er de på jakt etter et dokument som kan gjøre livet litt tryggere, litt mer forutsigbart de neste månedene. En arbeidstillatelse.

Rister oppgitt på hodet

To glassdører lenger inne i politihuset ligger passkontoret. Her søker nordmenn som er født og oppvokst i fedrelandet om pass. Samt de som er så heldige å ha skaffet seg statsborgerskap seinere.

Kontoret er større, luftigere og har flere sitteplasser enn utlendingskontoret. Her er til og med planter som frisker opp.

Den eneste som venter blir ekspedert i det vi passerer. For ordens skyld: For noen uker siden var det langt flere her.

Tilbake i køen til utlendingskontoret, spør vi hvor lenge de må vente her. Ingen vil klage åpenlyst, og iallfall ikke oppgi navn til BT.

— En til to timer, sier en ung, blond kvinne i rosa jakke og rister oppgitt på hodet. Hun viser frem en kølapp med 75 på. Nå ekspederes nummer 34. Hun vil ikke oppgi navnet sitt, men røper at hun er fra Russland.

Noen av dem som står her må innom her med noen måneders mellomrom.

- Ventetiden er håpløs

En nordmann hjelper tre litauere med og arbeidstillatelse i byggebransjen.

— Ventetiden er håpløs. Jeg har vært her en gang før. Da tok et nesten 2,5 time, sier han. Heller ikke han vil røpe navnet.

— De fikk utlevert skjema, men ingen informasjon. For dem er det ikke så enkelt å skjønne disse skjemaene som enten er på norsk eller engelsk, sier mannen, som synes litt synd på dem som ikke har en nordmann til å hjelpe seg.

Anita Langeland hjelper en polakk som skal begynne i firmaet hun jobber i.

— Først må du vente lenge for å levere inn skjemaene. Så må du vente i en ny kø for å få snakke med en saksbehandler. Forferdelig kjedelig, sier hun.

Utlendingskontoret er åpen bare tre dager i uken. Etter fire timer stenges døren. Det gir til sammen 12 timers åpningstid.

Til sammenligning holder passkontoret inne i gangen åpent i 28 timer i uken. Dessuten kan politistasjonene i bydelene ta imot passøknader.

- Galskap!

En ansatt på politihuset feier blidt forbi oss ute på fortauet.

— Galskap! sier han til oss.

— Hva da?

— Køen!

— Ring Moe! tilføyer han og er borte.

Politioverbetjent Kjell Moe leder Utlendingsseksjonen ved Hordaland politidistrikt. Han beklager at «kundene» må vente så lenge.

— Jeg forstår at folk klager. Noen ganger er ventetiden opp mot tre timer. Årsaken er at pågangen har økt veldig mye. I 1996 hadde vi 14.400 ekspederinger, i fjor over 32.000. Men kapasiteten til å behandle alle søknadene er ikke økt tilsvarende. Skal vi få ned ventetiden må vi ha flere folk, sier han.

Moe tror på en bedring. Bydelsstasjonene skal nemlig overta deler av arbeidet og det kan bli flere saksbehandlere, forteller han. Men han vet ikke når.

Jan M. Lillebø