Det er ikke bare leietakerne som lider på boligmarkedet. Historiene BT får servert av flere huseiere i Bergen er bokstavelig talt vanvittige. Oversvømmelser, hærverk og manglende betaling er en del av hverdagen for mange huseiere.

Basseng i stuen

En huseier BT har snakket med leide ut naboleiligheten til en familie. Selv bodde han vegg i vegg i den vertikaldelte tomannsboligen.

Brått fikk hele familien fart på seg og flyttet ut. Da huseier samme dag gikk inn, fant han forklaringen. Siden det var en dårlig sommer, hadde de satt opp et plaskebasseng i plast for barnet — i stuen. Om det hadde gått hull på bassenget eller gutten bare hadde plasket ekstremt mye, er uvisst. Men vannet fra bassenget sildret ut og ødela taket i hele stuen og halve gangen i etasjen under. Både takplatene og isolasjonen måtte skiftes.

Likevel var de frekk nok til å sende brev via en advokat med krav om å få utbetalt depositumet...

Våt hyrdestund

En annen huseier leier ut 14 hybler til studenter ved Handelshøyskolen. Han forteller flere grelle historier.

— Leietakeren i underetasjen ringte meg og fortalte at drypper fra taket hans. Jeg reiste til huset og gikk inn i leiligheten over. Her strømmet vannet ut fra badet. Det viste seg at paret som bor der hadde stappet en truse i sluken i badekaret, fylt opp hele karet og badegulvet. Midt i alt vannet lå de to leietakerne og elsker så det sprutet, sier huseieren.

— Hva skjedde med dem etter dette?

— De måtte jo stoppe, ler han.

I ettertid er historien mest morsom, til tross for at han måtte skifte flere takplater etter den fuktige hyrdestunden. Men hendelsen langt fra enestående. Et nytt kjøleskap ble ødelagt da en kniv ble kjørt inn døren, alle tallerkenene i ett kjøkken ble knust, hele huset var en gang krigssone i en soft-gun-krig og en dritings student sovnet med pizzaen i ovnen.

— Hele kjøkkenet var kullsvart, og det har tatt lang tid å bli kvitt lukten.

60-åring raserte hus

— Jeg gruer meg til å leie ut til fremmede folk igjen, sier en huseier BT har vært i kontakt med. Han måtte reparere huset han overtok fra sine foreldre for nesten 100.000 kroner. En 60 år gammel kvinnelig leietaker hadde ramponert huset før hun flyttet ut.

I utgangspunktet virket kvinnen pålitelig. Når hun etter en stund begynte hun å klage over en rekke uvesentlige ting med huset. Da eieren til slutt stoppet å utføre alle påleggene kvinnen ga han, slo hun seg vrang.

Naiv

— Jeg var kanskje litt naiv og skrev ikke kontrakt. Hadde jeg ikke fått hjelp, ville jeg aldri bli kvitt 60-åringen, sier huseieren.

Over lengre tid måtte mannen slite for å få leietakeren ut av huset. Først etter et halvt år kom Huseierforeningen i Bergen sin advokat Terje Dahl og kvinnens jurist i Leietakerforeningen til enighet.

Da hun endelig flyttet, fikk huseieren sjokk.

— Takstmannen fant skader for nesten 100.000 kroner. I tillegg manglet jeg husleie for et halvt år, sier den fortvilte huseieren til BT.

Fortell din verste utleiehistorie til tips.bt.no

Marerittet: Etter at plaskebassenget sprang lekk, fikk naboene det veldig travelt med å flytte ut. Huseier ble sittende igjen med regningen.<p/>ILLUSTRASJON: SVEN TVEIT