Søndag formiddag er det småbarnsfamilier, hundeeiere og turgåere som dominerer på parkeringsplassen ved Setermuseet på Fanafjellet. Men området bærer tydelig preg av at russen har vært der og feiret i helgen.

Over hele plassen ligger det strødd med flatklemte ølbokser, knuste flasker, tomme chipsposer og et og annet russekort.

Knust glass

— Da vi var der oppe i formiddag var det mye boss og flasker, og dessverre veldig mye knust glass, sier en av politimennene i patruljen fra Bergen Sør politistasjon som inspiserte stedet søndag.

Rundt klokken 13 ankommer to litt slitne rødrusser, bevæpnet med bossekker og solbriller, for å ta fatt på oppryddingen.

Planen var å dra opp for å rydde uansett, men politiet ble lei av å vente, og ringte opp russestyret på Sandsli videregående skole for å få fart i dem.

Flere på vei

  • Vi fikk beskjed om at vi kunne miste retten til å være her hvis vi ikke kom oss opp og ryddet, sier Mats Thuenes. Sammen med Kjetil Knoop utgjør han fortroppen i ryddemannskapene.

— Det kommer flere senere. Det skal visst komme en hel busslast klokken 14, sier Knoop.

De to synes det er helt greit å rydde opp etter seg dagen derpå, men etterlyser et sted å kaste bosset. For det blir garantert flere russesamlinger på Fanafjellet før semesteret er over.

— Det var en container her tidligere, men den ble visst tent på, så den ble fjernet, sier Thuenes.

Omstridt plass

Parkeringsplassen ved Setermuseet er på enkelte måter et ideelt sted for russen å samles. Den ligger langt fra folk, og russen kan feire uten å ødelegge natteroen for noen.

— Men Fanafjellet er en omstridt plass likevel. Problemene kommer dagen derpå. På en fin søndag som i dag er Fanafjellet et populært turområde, og da får vi et problem når folk kommer med hunder og småbarn, sier politibetjenten.

I tillegg til problemet med forsøpling frykter politiet at det kan få alvorlige konsekvenser hvis det skjer et uhell mens russen samles på kvelds- og nattetid.

— Det er øde der oppe, og går man seg vill og faller i mørket, kan det bli farlig. Men vi har ikke opplevd noen sånne situasjoner så langt, sier politibetjenten.

Hva synes du om russens innsats på Fanafjellet? Si din mening.

TUROMRÅDE: - Fanafjellet er et populært turområde, og da får vi et problem når folk kommer med hunder og småbarn, sier politiet. Foto: Jan Oklum