Johannessen (bildet) reagerer kraftig på en del av det som har kommet frem i debattinnleggene på bt.no, og mener deler av debatten er på villspor. Søndag ettermiddag hadde 173 personer uttalt seg om saken.

— Vask dere, hun har Hepatitt C – Noen tror jeg gikk til avisen fordi jeg syntes fryktelig synd på meg selv. Det er feil. Jeg gikk til avisen fordi jeg frykter at andre pasienter kan bli behandlet på samme måte til vanlig, sier Johannessen.

Hun understreker at saken ikke handler om henne.

– Mange av innleggene viser at folk ikke har forstått hvorfor jeg gikk til avisen, og fremstiller meg som en «sytete kjerring», sier hun.

Selv hadde hun håpet at debatten skulle dreie seg om holdninger til en pasientgruppe.

«Bare skrubbsår»

I lørdagens BT fortalte hun om sitt møte med ambulansetjenesten etter et stygt fall på Bryggen. Ambulansefolkene forvekslet henne med en hepatittsyk rusmisbruker og ville ikke ta i henne. Hun opplevde også å ikke bli trodd.

«Skjønner ikke helt hva hun skulle med ambulanse, sånne skrubbsår er ikke ambulansekrevende», kommenterer en leser.

– Jeg reagerer på at en del diagnostiserer hvilke skader jeg måtte ha og hvorvidt jeg hadde behov for ambulanse. Det har de ikke forutsetninger til å vurdere, sier hun.

Etter å ha vært hos tannlege har Johannessen fått påvist varige skader.

– Kanskje folk reagerer på at man dagen etterpå er i stand til å stille opp, og at man derfor ikke er skadet. Da tar de grundig feil, sier Johannessen.

Fått ros og blomster

Hun synes saken var så viktig at hun ikke kunne la være å stille opp.

– Alle skal behandles på en skikkelig måte av helsevesenet, også de som lever på samfunnets skyggeside.

Johannessen understreker at de fleste tilbakemeldingene har vært positive.

«En stor takk til den uheldige damen og BT som skriver om denne saken, for den bringer frem noen svært viktige aspekter. Har selv hepatitt c, og blir vettaskremt av å lese at jeg risikerer å få en sånn behandling».

Dette er et av innleggene som gjør at Johannessen synes det var vel verdt å fortelle om saken.

– Mange har gitt positiv respons. Hvis dette kan føre til at man behandler folk på en annen måte så har jeg jo oppnådd noe, sier Johannessen.

– Må komme frem

Hun får støtte fra Cecilie Skule, psykologspesialist og leder for enhet for rus og psykiatri ved Vinderen.

– At ressurssterke personer gjør slike erfaringer og forteller om det er kjempeviktig. De som stadig opplever det orker ikke eller har ikke muligheten til å gjøre det kjent for samfunnet, sier hun.

AMK-sjef Guttorm Brattebø har beklaget at Johannessen ble forvekslet med en annen.

– Men han har ikke beklaget det som er mye viktigere, nemlig holdningene til en pasientgruppe og brudd på taushetsplikten, sier Johannessen.

Så snart hun er friskmeldt vil Johannessen sende en klage til fylkeslegen i Hordaland. Hun understreker at hun ikke gjør dette for å henge ut noen.

– Jeg regner med at de aller fleste ambulansesjåfører gjør en kjempefin jobb, men jeg vil sikre at alle får den samme behandlingen, både med hensyn til omsorg og omgang med taushetsbelagte opplysninger.

SKADET: - Jeg gikk til avisen fordi jeg frykter at andre pasienter kan bli behandlet på samme måten, sier Marianne H. Johannessen.
Larsen, Bjørn Erik