— I gleden over at Brann slår Ålesund, skal vi gi så det monner og vise at vi ikke bare tenker på oss selv i denne byen, sier ordfører Herman Friele.

Lørdag 20. oktober spiller Brann mot Ålesund. Søndag 21. går årets store TV-aksjon «Sammen for barn» av stabelen til inntekt for Unicef.

Bergen langt bak

Ordfører Herman Friele utfordrer nå like godt byens næringsliv til å gå foran i giverglede. I går fikk han et innblikk i hvordan den nye laksebørsen Fish Pool på Storetveit virker. Bill Schjelderup i Bergen Energi lovet 25.000 kroner til TV-aksjonen og utfordrer samtidig byens børs- og finansmiljø til å gjøre noe lignende.

— For oss passer det utmerket å bidra til at barn som lider, kan få en bedre fremtid, sier Schjelderup.

Bergen har et problem. I fjor ga innbyggerne i Stavanger 44,46 kroner pr. innbygger til TV-aksjonen. Også Kristiansand, Sandnes, Oslo og Trondheim slo Bergen. Byen klarte ikke mer enn 39,10 kroner pr. innbygger.

Vil smitte med giverglede

— Bergenserne har det bare i kjeften. Så lenge vi i Oslo ikke slapper av, har de ikke en sjanse, sa Oslos byrådsleder Erling Lae til Aftenposten i begynnelsen av uken.

— Han bokser oss rett i magen ved å si noe slikt. Det er forferdelig om han har rett. Vi skal feire Brann og vise omsorg for vår neste samtidig, sier ordfører Herman Friele.

Han begynner med næringslivet og lar utfordringen gå videre til den vanlige bergenser. At bergenserne er dårlige givere vil han ikke skal hefte ved oss.

— Vi blir ikke glade over å være egoister. Vi har en egen evne til å la oss begeistre i denne byen. La det smitte i en ekstra giverglede denne gang, sier ordføreren.

I går fikk han overrakt en helt ny gulløl da han utfordret Hansa Borg. Hansa-direktøren har tro på seier.

— Vi må stoppe opp å tenke over våre verdier. Vi gir 25.000 kroner til årets TV-aksjon og oppfordrer Rieber, Kavli og Kaffehuset Friele til å gjøre det samme, sier administrerende direktør Lars Midtgaard i Hansa Borg.

FJORÅRETS TV-AKSJON:

Stavanger 44,40 kr

Kristiansand 44,16 kr

Sandnes 43,67 kr

Oslo 42,35 kr

Trondheim 40,12

Bergen 39,10 kr

Drammen 36,47 kr

Tromsø 33,10 kr

UTFORDRER: Ordfører Herman Friele håper bergensernes begeistring kan slå ut i ekstra giverglede i år.
Lillebø, Jan M.
GIVERGLEDE: Fylkesaksjonsleder Ane Aadland og Herman Friele gleder seg over gaven fra Lars Midtgaard i Hansa Borg.
Lillebø, Jan M.
TAR UTFORDRINGEN: Bill Schjelderup (i midten) gav sammen med Søren Martens ordfører Herman Friele innføring i hvordan den nye laksebørsen fungerer.
Lillebø, Jan M.