Student Kim Stefan Anderson (22) ble svært overrasket da han ble fortalt at bilder av ham var å finne på utestedet Tiger Tigers hjemmesider. Anderson ble aldri spurt om han samtykket til fotografering, eller publisering av bildene. Dette er ifølge Datatilsynet brudd på loven.

Spurte ikke om tillatelse

Anderson befant seg i april i år på utestedet sammen med gode venner da fotograferingen fant sted.

— Jeg var klar over at det gikk folk rundt i lokalet og tok bilder, men ingen tok kontakt med meg for å spørre om tillatelse til å ta bilde av meg. De spurte heller ikke om tillatelse til å publisere bildene, forteller Anderson.

Anderson sier at han ble gjort oppmerksom på bildene gjennom venner.

Intetanende kvinner

Anderson forteller at utestedets fotografer ofte står høyt oppe i lokalet og tar bilder av gjestene.

Flere av bildene av de kvinnelige gjestene er tatt fra en slik vinkel at man ser rett ned i utringningen. Kvinnene er tilsynelatende intetanende om at de blir avfotografert på denne måten.

Anderson tror grunnen til at Tiger Tiger publiserer slike bilder av gjestene er markedsføring.

— Denne typen bilder sender ut kraftige signaler om at dette er et kult sted med mange fine damer. Jeg kan godt forstå at det kan være surt for dem det gjelder, sier Anderson.

— For min del er det helt ok at bildet ble publisert uten mitt samtykke, ettersom vi ikke fremsto som fulle apekatter. Jeg synes det er greit med snille bilder, men publiseringen av bildene av fulle, lettkledde kvinnelige gjester bør de stoppe, mener Anderson, som presiserer at han ikke har noe stygt å si om Tiger Tiger for øvrig.

Les også:

Utestedet: Informerer på plakater

Datatilsynet reagerer

Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, reagerer kraftig på behandlingen Anderson skal ha fått.

— Forutsatt at historien stemmer, er ikke dette i tråd med loven. Det er ulovlig å publisere bilder uten å ha fått samtykke fra den som er avbildet, sier Skåra. - Det er først og fremst bruken av bildet man skal ha fått samtykke til. Har man til hensikt å publisere bildene på Internett, er det vesentlig for den det gjelder å få vite om dette, mener Skåra.

Skåra viser til en voldsom spredning av bilder på Internett og peker på at det er bortimot umulig å få fjernet bildene.

— Mitt råd er i første omgang å gå til utestedet og be om å få bildene fjernet. Dersom dette ikke skjer innen rimelig tid, kan man true med å politianmelde stedet, sier Skåra, som påpeker at gjestene når som helst kan be utestedet fjerne bildene. Selv om man har samtykket til en publisering av bildene, kan denne tillatelsen når som helst trekkes tilbake, forklarer Skåra.

— Dersom man angrer dagen etter, har man rett til å få bildene fjernet. Det spiller ingen

Lettkledde gjester

Et kjapt søk i utestedets bildegalleri på Internett resulterer i haugevis av bilder av mer eller mindre lettkledde og synlig berusede gjester.

— Publisering av denne typen bilder vil kunne få store konsekvenser for den som er avbildet. Problemet er at bildet kan bli brukt i en helt annen sammenheng enn det utestedet ser for seg, sier Skåra.

BT har snakket med flere gjester som kan bekrefte at de ikke på noe tidspunkt ble informert om at de ble fotografert og at bildene skulle publiseres på Internett.

Hva syns du om praksisen til Tiger Tiger? Si din mening i kommentarfeltet under!

Ørjan Deisz