Kristin Jansen

— Det er utrolig skuffende at planene gikk i vasken, sier han.

Mange studenter som ønsker å studere i utlandet bruker private agenter og byråer for å skaffe seg skoleplass. Da Fredrik fikk lyst til å studere marinbiologi i Australia kontaktet han International Education Center (IEC) for å få hjelp til å søke. Isager ble godt tatt imot og fikk den informasjonen han følte han trengte, og i august 2002 satte den unge bergenseren seg forventningsfull på flyet. Først da han ankom Australia begynte problemene.

— Jeg fant ut at den campusen jeg skulle bo på ikke hadde tilbud om marinbiologi. For å komme til stedet der dette tilbudet var, måtte jeg kjøre halvannen time i bil, sier Isager.

Studiestart i februar

Han oppdaget også at studiet han hadde kommet inn på ikke begynte før et halvt år senere, i februar.

— Jeg fikk et midlertidig tilbud om å ta et grunnkurs i science, men dette gjorde at jeg ble nødt til å søke på nytt for å komme inn på marinbiologi. Det hjalp ikke at jeg hadde studieplass fra før, forteller Isager.

Som om ikke det var nok, fant 26-åringen ut at han likevel ikke hadde krav på gebyrstipend fra Lånekassen - noe som ville gjøre oppholdet i Australia mye dyrere enn han hadde regnet med.

— Det er vanskelig å forstå at dette kunne skje. IEC burde klare å holde rede på hvilke studier som gir rett til stipend og hvilken campus som kunne tilby det faget jeg var interessert i, sier Isager.

Viktig å sjekke selv

Han måtte gi opp drømmen om å studere marinbiologi i Australia. Det ble for dyrt og for komplisert. I stedet bestemte Isager seg for å gjennomføre grunnkurset i science, og dro deretter på en rundtur i Australia. Etter bare ett år returnerte han til Norge og jobb i helsevesenet.

Dårlige erfaringer til tross vil Isager ikke fraråde andre studenter å bruke private agenter og byråer. Men han anbefaler å sjekke viktige opplysninger.

— Jeg tror det er viktig ikke å stole blindt på den informasjonen man får av andre. Hvis jeg skulle reist til utlandet en gang til, ville jeg prøvd å finne ut mest mulig på egen hånd, sier Isager.

Kan ikke garantere stipend

Daglig leder i IEC, Jørund Vollan, kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Fredrik Isager.

— Vi prøver alltid å gjøre det vi kan for å hjelpe de studentene som får skoleplass gjennom oss. I dette tilfellet kom informasjonen om feil campus noe sent, og det beklager vi selvfølgelig, sier Vollan.

Når det gjelder manglende støtte fra Lånekassen understreker han at IEC ikke kan garantere noen av studentene stipend.

— Reglene er svært kompliserte og enkelte studier må vurderes særskilt. Marinbiologi er et slikt studium, sier Vollan.

SKUFFET: Fredrik Isager fikk ikke oppfylt drømmen om å studere marinbiologi i Australia.<p/> KNUT EGIL WANG (foto)