En utslått basestasjon på Håfjell skaper store problemer i Ytre Solund i Sogn og Fjordane (se kartet over).

Telenor visste ikke at 73 abonnenter i Solund i Sogn og Fjordane har vært uten dekning i flere dager før bt.no tok kontakt.

— Vi ser at det gjelder 73 fastabonnenter. Det kan også være noen flere på mobil, sier informasjonssjef Anders Krokan etter en nærmere sjekk.

Strømbrudd

Ekstremværet har herjet med telenettet i hele landet, og «Berit» har tatt knekken på nærmere 100 Telenor-sendere. Men Krokan sier at denne saken startet med en feil på kraftlinjen fredag.

— Da ble strømforsyningen til en basestasjon brutt, og den er nede fortsatt. E-verket sa mandag ettermiddag at de hatt fått opp igjen, men basestasjonen er likevel ikke satt i drift, sier Krokan.

Mange plasser er basestasjonene overlappende. Telenor har 10.000 slike stasjoner, fordelt på 6500 steder. Men det hjelper ikke innbyggerne i Solund. De risikerer å måtte vente en stund til på kontakt med omverdenen.

— Det hender noen ganger når vi har hatt strømbrudd at vi må sparke det i gang igjen. Planen er å gjøre det i løpet av tirsdagen. Men det er røffe værutsikter, så jeg må ta forbehold, men det er en prioritert oppgave, sier Krokan.

LES OGSÅ: Her blir det mest regn

Butikk i trøbbel

Bt.no har snakket med Egil Rong, en av de få som faktisk har dekning.

— Jeg bor oppå en haug, og får litt signaler fra Gulen. Dessuten har jeg bredbåndstelefon, sier han. En slik telefon er han alene om i bygden.

Det sitter en del ensomme eldre uten forbindelse her nå. De får verken tak i det ene eller det andre. Egil Rong

Rong har måtte hjelpe Nærbutikken Nåra med å bestille varer de siste dagene. Signalene som brukes til å drifte kassen, posten og tipping forsvant.

Han er bekymret for sine naboer.

— Det sitter en del ensomme eldre uten forbindelse her nå. De får verken tak i det ene eller det andre, sier han.

TELETRØBBEL: Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.
TELENOR