De 60 barna i Arnatveit barnehage må ha nissefesten sin uten lys og varme på årets mørkeste dag. I går varslet BKK at de kutter strømmen i seks timer fra morgenen av.

— Nå er det helt mørkt her. Vi skrudde opp varmekablene skikkelig i går, så vi har varme noen timer, men så er det slutt, sier barnehagestyrer Marta Elisabeth Tunes til bt.no i 10-tiden.

Barnehagen fikk varslet om strømbruddet først med ettermiddagsposten i går. Uten strøm må barnehagen stenge tidligere enn planlagt, og flere foreldre fikk først vite om det da de leverte ungene i morges.

— Vi holder det gående så lenge vi kan, men når det blir iskaldt i huset er det ikke forsvarlig å ha barna her lenger, sier Tunes.

Må ha nissefest uten strøm

Line Taule, som har to barn i barnehagen, reagerer på BKKs varslingsrutiner.

— Når vi leverer ungene får vi plutselig beskjed om at vi må komme og hente dem igjen senest klokken 14, for da sitter de i en mørk og iskald banehage, sier hun.

_> Når det blir iskaldt i huset er det ikke forsvarlig å ha barna her.

Marta Elisabeth Tunes_

I dag er det attpåtil nissefest.

Tunes forteller at en av de ansatte har reist hjem med melk og gryter for å koke grøt til barna, som er i alderen ett til seks år, samt rundt 20 voksne.

— Jeg synes det er veldig rart at de er nødt til å ta strømmen en hel arbeidsdag, på den mørkeste og kaldeste tiden av året. Dette går ut over 60 barn og 120 foreldre, pluss våre egne ansatte, sier Tunes.

Og det er ikke første gang.

Tok strømmen uten å varsle

Også forrige onsdag ble strømmen kuttet, da helt uten forvarsel. Brevet fra BKK kom nemlig først med ettermiddagsposten den dagen. Da måtte barnehagen stenge i 14-tiden.

— Da var det veldig surt vær og nesten ikke dagslys. Neonlysene fra rømningsskiltene var det eneste som ga litt lys, sier barnehagestyreren.

Barna takler det imidlertid bra.

— Vi snakker med dem om det, og i dag er de bare fulle av forventninger til nissefesten, sier Tunes.

Tunes kontaktet BKK etter strømbruddet sist onsdag. Hun fikk da beskjed om at BKK skulle undersøke saken og gi en tilbakemelding innen måned.

— De beklaget der og da, og sa at det ikke skulle skje at vi ikke ble varslet i god tid. Men så skjedde det igjen i dag. Jeg ringte i går og spurte om vi kunne vente oss flere strømkutt, men det kunne de ikke svare på.

BKK: - Veldig beklagelig

Kommunikasjonsrådgiver i BKK Nett, Anne-Mette Tuvin, sier at årsaken til strømstansen er anleggsarbeid ved Oppetveiten i Arna, der fjellmasse skal sprenges vekk. Arbeidet ble ikke ferdig sist onsdag, og ble derfor gjenopptatt i dag.

— Dette skjer like i nærheten av vår strømkabel. I henhold til forskrifter er vi nødt til å flytte kabelen, og da må vi koble ut strømmen, sier Tuvin.

Omtrent 400 kunder er rammet av strømstansen.

— Det er veldig beklagelig at våre kunder i dette området, deriblant barnehagen, fikk så kort varsel. Vi foretar strømutkoblinger hele året, og har faste rutiner for varsel om utkobling. I dette tilfellet har vi sendt varselet for sent i posten. Vi beklager de ulempene dette har medført for våre strømkunder, sier hun.

Arbeidet ble ferdig tidligere enn ventet, og barnehagen fikk strømmen tilbake i 12-tiden onsdag. Alle foreldrene kan dermed hente barna som normalt i dag, opplyser Tunes.

UTEN STRØM: Med dagslyset ble det litt mer levelig, iallfall i nærheten av vinduene. En av de ansatte måtte reise hjem med melk og gryter for å koke grøt til de 60 barna, som er i alderen ett til seks år, samt rundt 20 voksne.
TOR HØVIK