Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Røde Kors, politi og brannvesen trappet i går opp søket etter seilbåten, som har vært savnet i to uker, etter at det blir gjort nær Alvheim i Øygarden.

Den savnede båten var blant annet lastet med store mengder ved, og det ble i går funnet ved, årer og tau i fjæresteinene, i tillegg til en kvittering på nederlandsk.

— Ingenting av det som er funnet kan knyttes til «Warnow», det har vi fått bekreftet. Søket vil fra vår side ikke bli tatt opp igjen før vi har noe mer håndfast å gå på, sier Bjørn Jarle Åmlid, redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Resultatløst: Klokken 21.30 i går kveld ble søket etter den savnede nederlandske seilbåten «Warnow» avsluttet. Det ble søkt både på land og til havs hele dagen i går. Her fra leteaksjonen i Nautnes i Øygarden.

Det vil fortsatt sendes ut en såkalt «mayday-relay» til båter, skip, plattformer og helikoptre som ferdes i Nordsjøen, slik at de kan holde utkikk.

Tre personer savnet

Gårsdagens søk pågikk både på land og til havs, og ble avsluttet klokken 21.30 i går. Om bord i den savnede båten er trolig tre personer, to menn og én kvinne, alle nederlandske statsborgere.

— Vi har ikke funnet noe som kan bekrefte eller avkrefte at den savnede seilbåten har gått ned, sier politiets innsatsleder, Synnøve Malkenes.

I går ettermiddag lokaliserte et redningshelikopter olje i sjøen. I tillegg ble det funnet en kvittering med nederlandsk tekst.

— Kvitteringen er sjekket ut av saken. Den stammer fra 2011, og har trolig ingenting med seilbåten å gjøre, sier Malkenes.

Å tte venner dro ut

Seilbåten «Warnow» ble sist sett ved Draupnerfeltet sørvest for Stavanger 18. april. Båten ble meldt savnet av pårørende i Nederland mandag denne uken.

Opprinnelig var det åtte venner - fem menn og tre kvinner - som dro fra Schiedam i Nederland 17. mars, ifølge nederlandske medier: Kapteinen, en 47 år gammel mann, hans kjæreste, kjærestens tvillingsøster og hennes venn, en 23 år gammel mann og hans 18 år gamle kjæreste - og ytterligere to menn.

Flere er musikere og sangere, og de planla å spille på puber og på gaten, ifølge nederlandske NRC.

MÅTTE TAUES: På vei fra Nederland til Skottland ble båten overrasket av uvær 23. mars, og to redningsbåter måtte taue båten inn til fastlandet.
DAVE COCKS/RNLI
HOPPET AV: Velberget i land valgte fem av de åtte i vennegjengen å forlate båten. Flere mente det var uansvarlig å fortsette turen nordover mot Norge.
PRIVAT

På turen fra Nederland til Storbritannia havnet imidlertid de åtte i et voldsomt uvær. Etter tre dager i stormen hadde båten mistet både motorkraften og styringsevnen, og 23. mars måtte to britiske redningsbåter taue dem til land.

Trakk seg etter storm

Etter uværet var gruppen enige om å droppe turen videre nordover. Senere endret kapteinen og to andre om bord mening, og ville likevel til Norge for å se nordlyset, ifølge NRC.

De fem andre valgte ikke å bli med.

— Noen begynte å tvile, og de som ikke ville være med, fikk beskjed om at de kunne forlate båten. Cowboyfaktoren var høy, og oppfatningen var i utgangspunktet at «dette klarer vi». Men stormen hadde vært intens, og flere mente det var uansvarlig å fortsette, sier en 23 år gammel mann som var en av de fem som hoppet av, til NRC.

Han forteller at de spilte musikk sammen en siste gang, før de fem forlot båten. Ifølge 23-åringen hadde ikke kapteinen en planlagt rute, vinden skulle avgjøre hvor det bar.

- Navigerte med Iphone

Ifølge NRC har ikke båten satellittelefon, og gruppen skal ha navigert ved hjelp av en Iphone.

— Jeg føler at de fortsatt er der. Jeg har kjent dem i årevis og vi er ofte borte i flere måneder når vi er på tur. Kanskje de bare slapper av i en fjord og fisker, sier 23-åringen, som likevel synes det er pussig at han ikke har hørt noe fra de tre vennene, som vanligvis holder god kontakt.

Den 15 meter lange båten er en ombygd losbåt, utstyrt med seil. Ifølge BBC forlot de den skotske byen Kincardinshire 15. april og skulle etter planen komme til Norge 22. april.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge har etterlyst seilbåten i hele Nordsjøen.