— Vi står helt uten spor etter jenten, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til bt.no.

Kom uten jenten

Det er nå gått to uker siden en kinesisk, mindreårig jente dro fra Kina og ble stemplet inn på Københavns Lufthavn, Kastrup.

Der skal hun ha møtt sin far, en kinesisk statsborger bosatt i Bergen.

Fire dager etter at jenten ble registrert inn i Danmark, kom faren med fly til Bergen lufthavn, Flesland. Da hadde han med seg jentens pass og ID-kortet hennes - men ikke jenten.

Mannen ble pågrepet, fordi han ikke kunne gjøre skikkelig rede for hvor datteren befant seg. Lørdag for halvannen uke siden ble han satt to uker i varetekt, siktet for frihetsberøvelse.

— Ubegripelig

I rettsmøtet forklarte faren at han hadde flydd med datteren fra København til Brussel, og etterlatt henne alene der.

— Dersom dette virkelig er hans datter, fremstår saken svært merkelig. Han har ønsket gjenforening med datteren, og så skal han dumpe henne på en stor europeisk flyplass? Den handlingen fremstår som ubegripelig, sier Christoffersen.

Dersom dette virkelig er hans datter, fremstår saken svært merkelig

Rudolf Christoffersen, politiadvokat

Mannens forklaring er at hans nye kone i Bergen ikke visste at datteren fra hans første ekteskap skulle komme. Ved å etterlate datteren i Brussel, ville han gi konen tid til å «venne seg til tanken».

Ingen vet noe

I løpet av uken etter fengslingsmøtet har bergenspolitiet vært i kontakt med både belgisk og dansk politi om saken.

Denne jenten kan like gjerne være i et annet europeisk land

Rudolf Christoffersen, politiadvokat

— De har ingen opplysninger om jenten i det hele tatt. Politiet på flyplassen i Belgia har heller ikke blitt kontaktet av noen mindreårige kinesiske jenter den dagen siktede hevder at han forlot henne der, sier politiadvokat Christoffersen.

Politiet har tirsdag også sendt en forespørsel til kinesiske myndigheter, via Kinas ambassade i Norge.

— Vi antar at myndighetene i Kina vil hjelpe oss med å prøve å spore opp jenten. Vi kan for eksempel finne frem til jentens mor og høre hva hun vet, sier Christoffersen.

- Var det datteren?

Politiet har ikke sett behov for å avhøre den siktede mannen på nytt etter fengslingen. De vil først og fremst prøve å spore opp jenten.

Om bergenspolitiet skal etterforske ut over landets grenser, blir et vurderingsspørsmål. Politiet er, ifølge Christoffersen, svært usikre på om jenten faktisk ble forlatt på flyplassen i Brussel.

Politiet spør seg også om det faktisk var sin egen datter den siktede mannen møtte i København.

Jeg tror han er litt fortvilet, rett og slett, fordi datteren ikke er sporet opp

Steinar B. Yndestad, siktedes forsvarer

— Vi samarbeider godt med både belgisk og dansk politi, og denne jenten kan like gjerne være i et annet europeisk land, sier Christoffersen.

Europol-etterlyst

Den 16 år gamle jenten som sto oppført i passet, er også internasjonalt etterlyst gjennom Europol. Etterlysningen har ikke gitt resultater så langt.

- Litt fortvilet

Den kinesiske mannens forsvarer, advokat Steinar B. Yndestad, sier at klienten tar saken tungt. Han står fast på forklaringen om at han fløy fra datteren i Brussel - med passet og ID-kortet hennes.

— Jeg tror han er litt fortvilet, rett og slett, fordi datteren ikke er sporet opp. Men det virker som det er lettere sagt enn gjort, sier Yndestad.

- Hvorfor tok han med ID-papirene hennes?

— Hun skal ha hatt flere ID-papirer, svarer Yndestad.

«Mysterium»

På flyplassen i Brussel skal faren, ifølge sin egen forklaring, ha pekt ut politifolk og bedt datteren kun snakke med dem.

— Hvis hun har gjort som han ba henne om, burde myndighetene der kunne ha fanget det opp. Nei, det er et mysterium, sier Yndestad.

Så vidt Yndestad vet, jobber nå politiet med å hente ut flypassasjerlister fra strekningen København-Brussel. Det gir ham et håp om å kunne gjenfinne jenten.

— Finner man ut hvor passasjerene gikk inn på flyplassen, er det kanskje et kamera der det går an å sjekke, sier forsvareren.

Den siktede kineseren vil fredag bli fremstilt for forlenget varetektsfengsling. Yndestad vet ennå ikke om han skal kreve klienten løslatt.

VET IKKE HVOR JENTEN ER: Politiadvokat Rudolf Christoffersen stoler ikke på den siktede mannens forklaring om at han etterlot datteren i Brussel. - Hun kan like gjerne være i et annet europeisk land, sier han.
ODD E. NERBØ (ARKIV)