— Vi sendte ut kokevarsel for to uker siden. Dette kom som kastet over oss, sier enhetsleder Jon Ivar Friborg i Øygarden kommune.

Årsaken til at vannet må kokes er en kraftig økning i såkalte fargetall eller humus, som renseanlegget ikke tåler. Hvis ikke fargetallet går ned av seg selv må innbyggerne i kommunen vente i to måneder til det kommer nytt og kraftigere utstyr.

Brunt vann

— Foreløpig har vi ingen indikasjoner på at vannet er skadelig, men fargen gjør at den nødvendige rensningen ikke kan gjennomføres på vanlig måte. Dermed kan vi ikke garantere for kveliteten, sier Friborg.

Enkelte av innbyggerne i kommunen opplever at vannet i springen er brunt, men de fleste ser ingen forskjell fra tidligere.

— Det er en nasjonal trend dette. Mange vann har fått en flerdobling av fargetallet de siste 30 årene. Kraftig nedbør som virvler opp organisk materiale er hovedårsaken. Det er det samme som skjer når vi ser at elevene blir brune etter regnskyll, sier enhetslederen.

Egne hentestasjoner

Kommunen har laget til en stasjon på Rongøy ved Øygarden rådhus der innbyggerne kan hente vann. Over helgen kommer tre nye tanker plassert på ulike steder i Øygarden.

  • Oøy ved parkeringsplassen på Kystmuseet
  • Blomøy ved Kiwi
  • Toftøy ved Torsvik Elektriske
  • Vi satser på å legge ut informasjon på hjemmesiden vår fortløpende og sender ut tekstmeldinger med siste nytt. Det har kommet mange henvendelse fra innbyggerne etter at vi sendte ut kokevarselet, sier Friborg.

Han sier at eldre og syke får hjelp til gjennom hjemmesykepleien.

— Kommunen har ikke mulighet til å sette inn spesialtiltak. Vi regner med at dette er tilstrekkelig, sier Friborg.

Anbefaler fosskoking

Skolene i området har dispensere med drikkevann til elevene sine.

— Vi klarer oss greit og bestiller ekstra når det er behov for det, sier rektor Stein Vidar Risløw Øygarden ungdomsskule.

Mattilsynet er rutinemessig varslet om problemene med drikkevannet i kommunen.

— Vi har fortløpende kontakt og blir informert om hvordan situasjonen utvikler seg. Vi har også bidratt med råd til de husstandene som må koke vannet, sier Margrethe Wold som er seksjonssjef i Mattilsynet for Bergen og omland.

Hun understreker at det er viktig å fosskoke vannet fra springen.

— Ukokt vann kan brukes til dusj, håndvask og husvask, men det skal ikke svelges, sier Wold.