— Dette er kjempertrist, og styret i Odda Røde Kors Hjelpkorps jobber med at dette forhåpentligvis skal være første og siste gang dette skjer, sier daglig leder i Hordaland Røde Kors, Lars Atle Skorpen.

Hjelpekorpset i Odda er det eneste i Hordaland og Sogn og Fjordane som ikke klarer å stille beredskap. Det blir ingen beredskap i området Løyning og Seljestad.

- Voldsom utfordring

— Om noe skjer, har vi hjelpekorps i Røldal og Tyssedal. De har normal beredskap. Det er også hjelpekorps i Kvinnherad på andre siden av tunnelen, sier Skorpen.

Det er politiet som har ansvar for Utrykninger og leteaksjoner. Lensmann Øyvind Rosseland sier at utfordringen i påsken blir større uten hjelp fra hjelpekorpset i Odda.

— Vi skal håndtere eventuelle aksjoner, men hvis denne trenden er noe vi må forholde oss til i fremtiden blir det en voldsom utfordring, sier Rosseland til Hardanger Folkeblad.

- Skyldes tilfeldigheter

Skorpen mener det er tilfeldigheter og uheldige omstendigheter som gjør at Odda ikke har mulighet til å stille beredskap i år.

— Frivilligheten i Norge og beredskapen er avhengig av at folk er villige til å stille opp. I Odda har det vært en situasjon hvor mange har flyttet på grunn av utdanning og andre årsaker, sier Skorpen.

— Generelt i Hordaland har vi flere hjelpekorpsmedlemmer nå enn på ganske lenge, og vi har et høyere kompetansenivå enn noensinne. Det er 7-800 aktive hjelpekorpsmedlemmer i Hordaland som har sertifiseringen som trengs for å være med i utrykningsstyrken, sier Skorpen.

- Blomstrer i Sogn og Fjordane

Heller ikke Sogn og Fjordane har problemer med rekrutteringen.

— Her blomstrer det, og vi har den beredskapen vi skal i påsken. Vi har tatt grep og driver aktiv rekruttering hele året, sier distriktsrådsleder i Sogn og Fjordane Hjelpekorps, Stian Antonsen.

Han sier at medlemstallet i Sogn og Fjordane øker, og mener årsaken er måten de driver opplæring på.

— Vi samler alle nye medlemmer til et kjempekurs for hele fylket. Det startet vi med i 2003-2004, og det har gitt vanvittig godt resultat. Det er noen hjelpekorps som sliter med rekrutteringen, men generelt har vi økt antall medlemmer, sier Antonsen.