— Jeg er sjokkert, sier Astrid Moen.

Tobarnsmoren fikk torsdag kveld telefon fra legen om at hennes tre år gamle datter har fått Giardia. I tillegg har både ektemannen og datteren på to år klare symptomer på Giardia-smitte, som vekslende diaré, kvalme, oppkast og svært illeluktende luft i magen.

Det er et mysterium hvor smitten kommer fra. Familien har ikke vært i utlandet det siste året, og Askøy kommune avviser kategorisk at deres drikkevann kan være kilden.

— 2. februar tok vi prøver for Giardia ved alle vannverkene, og konstaterte at det ikke var Giardia i noen av dem. Så sjansen for at det kommer fra et kommunalt vannverk er bortimot null, sier fagsjef Ove Vonheim.

- Enkelttilfeller

Smittevernlege Jesper Blinkenberg i Askøy sier de til nå i år har registrert noe under ti tilfeller av Giardia-smitte i kommunen. Han mener det likevel ikke er noen grunn til å slå alarm.

— Giardia er noe vi oppdager fra tid til annen hos oss også. Tidligere lette vi ikke så mye etter det fordi det var sjeldent. Men det har vi gjort i større grad etter utbruddet i Bergen, sier han, og legger til:

— Foreløpig er det enkelttilfeller, så vi betrakter det ikke som noe utbrudd.

Blinkenberg sier de ikke har noen formening om kilden til smitten, men også han utelukker kommunens drikkevann.

— Det kan være at de har blitt smittet av noen som ble smittet under utbruddet i Bergen. En annen mulighet er at de har vært ute og reist, eller kommet bort i vann med Giardia-smitte, sier han.

Vil ikke undersøke

I går måtte Vilde Sofie følge med mor hjem igjen fra Lillebror barnehage, etter at de hadde diskutert saken med Blinkenberg. Barnehagen er nyåpnet og har 70-80 barn fra ett til seks år.

Selv om smitten kan ha kommet via barnehagen, vil kommunen foreløpig ikke undersøke de andre barna.

— Vi har ikke satt i gang noe slikt nå med bare ett enkelt tilfelle. Hvis det dukker opp flere kan det derimot bli aktuelt, sier Blinkenberg.

Vildes mor er uansett glad for at de overtalte fastlegen til å ta en Giardia-prøve. I går ettermiddag begynte Vilde Sofie på en fem dager lang antibiotikakur. Akkurat det er sykepleieren Astrid Moen mindre begeistret for.