Rapporten, gjennomført av forskningsinstitusjonen SIRUS, viste at skuespillere som spilte overstadig beruset fikk servert alkohol i seks av syv tilfeller. Men det er et helt feil bilde, mener Berit Bentzrud, daglig leder ved Café Opera.

— Tallene blir ikke riktige. Du får ikke en realistisk situasjon ved å bruke noen som later som om de er fulle, sier Bentzrud.

— Om du ser norske skuespillere spille fulle på film, sier det seg selv at det ikke går så bra.

Bentzrud sier hun har fått tilbakemeldinger fra bartendere som sier at folk har oppført seg merkelig, men ikke vært fulle.

Ikke anbefalt

— Det er øynene bartenderne ser det på. De klarer ikke noen å fake, mener Opera-sjefen. Hun tror det ligger en skjult agenda bak undersøkelsen, der hensikten har vært å få dårligst mulig resultat.

Å bruke skuespillere i forskningen, slik Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har gjort, er omdiskutert. Den forskningsetiske komiteen for samfunnsvitenskap og humaniora anbefalte ikke SIRUS å bruke metoden da de behandlet søknaden i fjor.

— Vi frarådet det, for det er prinsipielt problematiske sider ved det. Å provosere frem resultat og ikke gi seg til kjenne er ikke vanlig innen forskningen. Noen ganger kan det la seg forsvare, for eksempel om det er informasjon som ellers ikke ville kommet frem, sier Hilde Nagell. Hun er sekretariatsleder for komiteen.

Fellesetting

  • Siden det er utradisjonelt, er det også omstridt. Men komitésammensetningen er endret, og jeg kan ikke garantere at den hadde havnet på samme standpunkt nå, sier Nagell.

Ved Rick's er barsjef Thorleif Hønsi oppgitt over undersøkelsen. Den ble første gang omtalt i BT for to uker siden. Da uttalte Hønsi at han trodde overskjenking skjedde hver dag.

— Alle bransjer har problem. Problemet er at kontrollørene bare ser enkelttilfeller og ikke om det er mer systematiske feil. Det er ingen som vil ha fulle mennesker i lokalet, for det er ingen økonomi i det, sier Hønsi.

— Skjerper en slik undersøkelse utelivsbransjen?

— Kanskje, men jeg tror folk blir mest forbannet. Det er en feig måte å gjøre ting på. Setter man ut feller, finner man noe til slutt.

For få plasser

Etter at undersøkelsen ble lagt frem, bestilte NHO Reiseliv en motundersøkelse for å gå gjennom rapporten. Den er laget av firmaet Best Consulting, og sier blant annet at utvalget - 55 utesteder - er for lavt til at det er statistisk forsvarlig.

— Det er provoserende med slike undersøkelser, og vi tar avstand fra slik forskning, sier regiondirektør Else Marie Gulseth i NHO Reiseliv Vest-Norge.

Både hun og Berit Bentzrud ved Café Opera er for flere kontroller.

— Gjør vi noe galt, må vi stå til rette for det. Etter 20 år i bransjen ville det være idioti å si at ikke overskjenking forekommer, sier Bentzrud.

Amundsen, Paul S.