— Det er då handledag i morgon óg, så eg er ikkje ute i siste liten. Nei, det blir ingen bensinstasjonpresangar i år.

Roger Tennebø er tydeleg nøgd med seg sjølv, der han står framfor pakkedisken på Bergen Storsenter. På golvet står nokre små og ein stor pakke.

— Den er til mor og far, seier han.

Over heile landet gjekk plastkorta som aldri før på ein søndag her i landet. Med over to millionar kortkjøp slo vesle julaftan den førre søndagsrekorden, som berre var ei veke gammal.

— Årsaka er litt at vesle julaftan i år kjem på ein søndag. Samtidig ser vi at folk brukar kortet oftare og med stadig lågare beløp, seier informasjonssjef Stein-Arne Tjore i Bankenes Betalingssentral (BBS).

Vanskelege damer

Medan ungane sat heime og såg barne-TV, var det framleis mange ute og handla inn til jul i går.

Akin Ekrem til dømes. Han skal handle gåve til sambuaren, og står litt rådvill framfor alle smykka i gullsmedbutikken.

— Eg ser etter ei gåve. Det er ikkje lett, seier han.

Ved foten har han ein pose der det allereie er ein pakke. Også den til sambuaren. Og han vurderar å kjøpe ein tredje pakke, til same dama.

— Viss ikkje det fungerer med den eine, vil ho kanskje bli fornøgd med den andre, ler han.

— Kor lenge har du vore ute for å handle julegåver?

— Sidan fredag. Eg kan ikkje bestemme meg for kva eg skal kjøpe. Etter nyttår er eg heilt blakk.

Julehandelen kan gå ned

Den siste veka før jul har nordmenn handla for 12,3 milliardar kroner berre med plastkort. Då er ikkje gårsdagen medrekna.

— Inkludert søndag vart det denne veka gjennomført om lag 27 millionar kortkjøp, seier informasjonssjef Tjore.

Det er, om du var i tvil, óg ny rekord. Men trass fleire kortkjøp er det ikkje sikkert det blir handlerekord målt i kroner.

— Dei første 14 dagane av desember var snittet pr. korthandel 403 kroner. Det er rimeleg lågt. Så slik sett kan det hende det ikkje blir den desemberen med høgast omsetning, seier Tjore.

Romania elskar pinnekjøt

Juletreseljaren ved Smålungeren har framleis godt med tre, kvelden før julekvelden. Og kan glede seg over folk som Monica Epure, som handlar tre i siste liten.

— Alt anna er kjøpt, og alt er laga. Maten og alt. Det er berre juletreet som står att, seier Epure, og held handa rundt treet som skal heim til leilegheita på Nordnes.

Epure er frå Romania, men etter seks år i Bergen har ho konvertert frå juleskinke til pinnekjøt julaftan.

— Ja, sjølvsagt. Det har blitt tradisjon.

KONVERTITT: Monica Epure frå Romania har konvertert frå juleskinke til pinnekjøt julaftan. I går ordna ho det siste før jul: Juletreet.
Silje Katrine Robinson
FERDIG: Roger Tennebø (til h.) kan fornøgd konstatere at det ikkje blir bensinstasjonpresangar i år. I går var han ferdig, med god hjelp av kameraten Torstein Soldal.
Silje Katrine Robinson