Jeg var veldig spent på hvordan dette skulle gå. Jeg lurte på om jeg hadde tilstrekkelig med kunnskap til å følge kursene, og om jeg ville klare å henge med de yngre, sier Heidi Molvik Rundhovde.

Men den 48 år gamle masterstudenten i informasjonsvitenskap hadde ingen grunn til bekymring. Studiene så langt har gått knirkefritt.

Måtte omskoleres

Det har gått mye bedre enn forventet. Det er mye tettere oppfølging av studentene i dag enn det var da jeg var ung, så det går greit å komme seg gjennom fagene. Jeg setter stor pris på studentlivet, sier Rundhovde.

Tall fra norske høyskoler og universitetet viser at hun er i godt selskap. Nesten 49.000 studenter er i dag over 30 år. Det utgjør rundt 25 prosent av alle som tar høyere utdanning. I 2007 var tallet vel 45.000.

Rundhovde har flere års erfaring fra IT-bransjen, men måtte omskoleres på grunn av helsemessige årsaker. Hun brukte ikke lang tid på å bestemme seg for å bli student igjen.

Jeg hadde en bachelorgrad fra tidligere. Den eneste utfordringen var om jeg skulle begynne på noe helt nytt eller bygge videre på det jeg hadde jobbet med. Jeg valgte det siste, og det har jeg ikke angret på.

Gode støtteordninger

At det er mange eldre studenter ved norske høyskoler og universitet overrasker ikke forskerne. Elisabeth Hovdhagen i NIFU sier de nordiske landene er i en særstilling.

I Norge har vi gode støtteordninger som gjør det mulig å studere senere i livet. Det gjør det mulig å jobbe noen år før du går videre med nye studier. Sammenlignet med land i Sør-Europa har vi en veldig høy andel eldre studenter. I land som Spania, Italia og Frankrike er studentene ofte forsørget av sine foreldre. Da blir det vanskeligere å vente med studiene, sier Hovdhaugen.

Hun tror også økningen i antall masterprogrammer har ført til flere eldre studenter, og mener utviklingen er positiv.

Det viser at alle har anledning til å ta mer utdanning, og det kan forbedre sjansene de har på arbeidsmarkedet, sier Hovdhaugen.

Må oppdatere seg

Forskningsleder ved NIFU, Jannecke Wiers-Jenssen, sier mange av de eldre studentene tar studiene ved siden av jobb.

En god del må omskolere seg fordi de ikke kan ha jobbene de har i dag. I tillegg øker videreutdanning sjansene for avansement, sier Wiers-Jenssen.

Hun tror utviklingen bare vil fortsette.

Det du lærte for 10–15 år siden kan fort være utdatert, og det vil hele tiden være et behov for å oppdatere seg, sier forskeren.

Vil ha doktorgrad

Rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen mener eldre studenter er en berikelse for resten av studentmiljøet.

De har med seg en erfaring fra samfunnslivet som yngre studenter ikke har, og de har ofte bedre forutsetninger for å velge studieretning, sier Grønmo.

Tallet på eldre studenter er stabilt ved Høgskolen Stord/Haugesund. Det, tror Egil Eide ved skolen, er særlig på grunn av mange kvinner som søker høyere utdanning etter at de har stiftet familie.

De over 30 søker oftest profesjonsutdanninger for å bli førskolelærer, sykepleier eller lærer, sier Eide.

Heidi Molvik Rundhovde har allerede satt seg nye mål. Hun ønsker å ta en doktorgrad, men først må masteroppgaven om sosiale medier gjøres ferdig.

Det har vært veldig interessant å bli student igjen. Jeg anbefaler andre å gjøre det samme. Det er bare å kaste seg uti det. Det går mye bedre enn man tror på forhånd, sier 48-åringen.