— Vi hadde store draumar og trudde alt skulle bli betre når vegen kom. Men berre eg blei att.

Ordførar Knut Moe fortel om optimismen som rådde mellom dei unge i Modalen tidleg på 1970-talet, då BKK planlagde kraftutbygging og veg til Vaksdal.

Vegen kom. Kraftinntektene likeins. Men dei unge forsvann.

No er det optimisme på ny å spore i Modalen. Optimismen kjem utanfrå.

Drog frå krisa

Birnir Egilsson er på vitjing hos foreldra Gudbjørg Vilhjalmsdottir og Egill Kristjansson. Han har arbeidd i restaurant med Michelin-stjerne i Oxfordshire, England. I sommar serverer han mat og store klemmar på bryggja i Mo.

SATSAR: Gudbjørg Vilhjalmsdottir og Janice Ritchie vaks opp på kvar si øy i vest. No driv dei turisttilbod inst i ein norsk fjord.
Vegar Valde

All spontaniteten er ikkje kvardagskost for sindige modølar. Men den vert sett pris på.— Finanskrisa var avgjerande for at vi kom hit. Alt rasa omtrent over natta på Island, same veka som vi flytta til Norge, seier Vilhjalmsdottir, vertinna på Mobryggja.

Ho og mannen dreiv spisestad og hotell i Borgarfjord på Island, ei times reise frå Reykjavik. Dei vart hovudhenta hit av Modalen kommune.

— Når vi kunne drive der, måtte vi kunne klare det her, tenkte vi. Det bur like mange i Bergen som på heile Island, seier Vilhjalmsdottir.

Familiedisputt om laks

Janice Ritchie har fått eit problem. Ho driv Fjord Lodge, ein overnattingsstad sentralt plassert for laksefiskarar ved Modalselva.

Mannen Trond Arild Henriksen er lokal veterinær. Han har stengd vassdraget for fiske grunna lite laks og sjøaure. Det er duka for gode diskusjonar rundt frukostbordet. Ritchie ler litt.— Eg er ikkje så glad for at elva er stengd. Laksefiskarane er borte i år. Men eg forstår det er viktig å berge fisken, seier ho.

Kvinnene er overbegeistra for naturen og folka i Modalen.

— Eg elskar å bu her, midt i naturen. Eg kjem neppe til å reise attende til Skottland, seier Ritchie.

På isen etter båten

— Så? Har de kome heilt frå by'n i den båten?

Bjarne Moe nikkar mot fotograf Valdes vesle "Wesling" ved kaia på Mo.

HUGSAR DAMPEN: Bjarne Moe (til v.) og Harald Nottveit hadde berre Dampen å reise med i yngre år.
Vegar Valde

— Skulle tru de ikkje hadde reist lenger enn frå Nøttveit i den der.Gamlekarane følgjer med på det meste frå samlingskroken i butikken. Her kan dei lage kaffi, lese avisa og oppdatere kvarandre på smått og stort. Dei har opplevd store endringar i livet og i Modalen.

— Før helikopteret kom, var det vanskeleg for sjuke folk om vinteren. Dei måtte gjerne dra på isen, nesten til Langedal. Båten kom ikkje inn. Bøndene køyrde på isen med hest og slede etter varer. Det ordna seg først med "Bruvik", seier Moe.

Isbrytaren

"Bruvik", ja. Båten som kunne bryte isen i Mofjorden, og som fekk salutt då ho kom som ny i 1949. Medan Hosanger var "eit strykejern", ifølgje våre kjelder.

— Den styggaste båten som nokon gong har vore i Modalen, meiner Sigbjørn Hagebø.

Harald Nottveit var heldig. Han slapp å gå sesongarbeidsledig, som så mange i Modalen. Han jobba på "Bruvik" om vinteren. Ho kunne stundom gå seg fast, sjølv med forsterka baug og djup propell.

— Då gjaldt det å ha eit oljefat i vinsjen og svinge det fram og attende. Då kom båten laus frå isen, minnest Nottveit.

Gudbjørg Vilhjalmsdottir set pris på folka ho serverer på Mo.

— Det er mange merkelege menneske her inne, men det er så gøy! Dei elskar naturen sin. Vi har 90-åringar som syklar omkring. Dei står med kofferten sin og ventar på bussen for å reise til sola. Ein ser ikkje slikt mange andre stader, seier ho.

MOTSTRAUMS: Einar Farestveit har kjøpt gamleskulen i Mostraumen. Her brukar han mykje av tida si på oppussing.
Vegar Valde
MEKTIG: Slottet i Modalen ser du best frå sjøen. Med eit fritt fall på 180 meter er knausen vår eigen vesle "preikestol".
Vegar Valde