RANDI KVINGE

Som et pilotprosjekt i Norge har Habiliteringstjenesten i Bergen arrangert kurs for funksjonshemmete. Her har de har lært å ta vare på seg selv, og mestring av utfordringer folk møter i voksen alder har stått i fokus. Blant annet har de lært om rusmidler, hygiene, vennskap, kjærlighet og mobbing.

— Flere av dem skal flytte for seg selv for første gang, og på kurset har de lært at de ikke er alene om spørsmålene sine. Gjennom å ta egne valg og avgjørelser opplever de også at det er betydningsfulle, forteller prosjektleder Marianne Nielsen.

Planlegging

Margrethe Eide fra Vaksdal er en av deltakerne. Blant annet har hun fått prøve seg som skuespiller.

— Det var interessant å spille rollespill, og så har vi snakket om forskjellen på å være venn og kjæreste. Jeg har også lært om mobbing, forteller hun.

Sammen med Anders Villanger var hun med i planleggingsgruppen for kurset. Ingen av dem har lyst å avslutte kontakten de har fått med Habiliteringstjenesten.

— Jeg vil gjerne være med å planlegge flere kurs, slik at andre kan få sjansen til å delta. Dette har vært kjempegøy og jeg vil ikke slippe dere av syne, forteller Anders ivrig.

Med nye øyne

Også de pårørende har fått gode opplevelser av kurset.

— Dette har fått meg til å se datteren min Margrethe på en ny måte. Før var hun et familiemedlem som trengte litt mer hjelp. Nå har jeg sett hvor modig og flink hun er, forteller mamma Ida Carlsen Eide. Hun er også leder Norsk Forening for Utviklingshemmete (NFU) i sitt lokallag i Vaksdal.

— Jeg håper ikke det blir med dette ene kurset, men at også andre funksjonshemmete får sjansen til å komme sammen på denne måten, forteller hun.