Den nye EP-en hans heter «VenteMuzikk: Standarden er satt», og er nettopp sluppet på hans eget selskap Stuttering Productions.

– Sånn skal standarden være på det kommende albumet – bare bedre, sier Morten Muz.

Ung i hodet

Albumet han snakker om heter «Stille før stormen», og er langt på vei ferdig innspilt. Planen er at det skal ut like over nyttår, men allerede nå kan du laste ned noen av låtene fra NRK P3 sitt nettsted «Urørt».

– Jeg er en fyr som er voksen for alderen, men ung i hodet, sier Morten i bilen på vei til Breimyra skole, der vi tok bildene til denne reportasjen.

Fotograferingen viser seg vanskelig å gjennomføre, da Morten er mer opptatt av tenåringsjentene som trykker seg mot innsiden av klasseromsvinduene for å få et glimt av muzen enn av å se mot kameraet.

– Folk under 18 kjenner seg lettere igjen i tekstene mine enn de over, fortsetter han.

– Men jeg skriver også noen tekster for de som er voksne.

Tekster med budskap

En slik tekst er «Mamma», som han skrev til sin hjerte— og lungesyke mor.

– Hun har vært inn og ut av sykehus de siste årene, sier han alvorlig.

– Jeg er redd for å miste henne, og skrev denne sangen for å vise henne hvor glad jeg er i henne og for å takke henne for alt hun har gjort for meg og brødrene mine.

«Når vi møtes igjen» er en annen tekst med dypere mening.

– Den handler om når jeg dør, og treffer igjen venner av meg som har mistet livet gjennom overdoser eller selvmord.

– Dette har du opplevd?

– Folk tror meg ikke når jeg sier det, fordi de bare forbinder meg med tulletekster, sier han, og forteller om en nær venn som først tok overdose to ganger – før han prøvde å skyte seg selv. Han overlevde så vidt det første selvmordsforsøket. Neste gang gikk det ikke like bra.

Muzemuzikk

– Det er noe av det sykeste jeg har vært med på. Jeg var sammen med ham to dager før han tok livet sitt. Da virket han helt fin.

Et øyeblikk virker det som om muzen går ut av sitt bråkjekke image, og blir Morten Nyebak Hagen. Capsen sitter fortsatt på skrå, og hettegenseren er fortsatt full av mangefargede 9-tall. Men øynene vandrer oppover, og noen sekunder passerer uten at han sier noe.

– «Når vi møtes igjen» skrev jeg ett år senere, sier han stille.

– Selv da var det vanskelig å sette ord på hva jeg følte.

Kameraten Stian Jenssen (17) kommer til. Han har bodd noen år i Spania, og eier nå studioet «Golden», som han har installert i foreldrenes leilighet på Ulset. Her blir mye av muzemuzikken til.

Feil på feil

– Sangen «Dedikert tjommy» laget jeg sammen med Stian, sier Morten.

– Vi rapper begge på den.

Morten forklarer noe kryptisk at låten handler om at du kan gjøre feil på feil, men du må ikke gjøre samme feilen en gang til for å rette opp igjen den gamle feilen.

– Hvilke feil tenker du på?

– Uansett, liksom. Du er dum og slår ned en fyr. Kommer i fengsel. Tenker at «nå fikk jeg bot og prikk på rullebladet. Da har jeg ødelagt livet mitt, og kan like godt rane en bank».

– Da er det viktig å tenke at i morgen er det en ny dag med nye muligheter, supplerer Stian.

– Det sier vi også i teksten. Noen tror at vi bare skriver tull, men tekstene betyr mye for oss.

– Når jeg skriver låter med viktige temaer, så skriver jeg rett fra hjertet, sier Morten.

Spikerpistol

– Du ønsker å bli tatt seriøst?

– Ja, på de seriøse låtene. Det jeg skriver der er sant, eller har et budskap. Tullelåtene er mer humoristiske, der meningen er å få folk til å smile.

«Spikerpistol» er en slik låt. Den handler om hva muzen ville gjort dersom han hadde 30 dager igjen å leve.

– Jeg hadde væpnet meg med spikerpistol, og ranet en bank, sier han, og rapper: «Alle sammen ned på golvet, dette er et ran, kødder du med meg, går eg kamikaze som taliban».

– Og da ler folk?

– Det er helt klart en tekst som folk ikke må ta seriøst. Jeg ville aldri brukt spikerpistol hvis jeg skulle ranet en bank!

Finn ut hvordan han fikk navnet Morten Muz på www.aasanetidende.no

Hør muzelåten «Sommer 08» her:

Magne Fonn Hafskor
Magne Fonn Hafskor
Magne Fonn Hafskor