QXLs internettsider er hyggelig lesning for dem som synes portokostnadene er for høye i Norge. Blant annonser for gamle frimerker fra krigen og andre småskatter kan man lese følgende:

  • 500 stk. ustemplede 6,5 kr frimerker. Verdi: 3250 kr. Pris: 750 kr.
  • 10 stk. konvolutter C6 ferdig frankert med A-frimerke selges for kroner 40.
  • 100 limlösa A-frimerker. Utropspris 150 NOK.En interessert kunde forhører seg på Qxl om varens beskaffenhet: «Hei. Er dette nye eller brukte frimerker? Kvalitet?» er spørsmålet.

Selgeren svarer:

«Hei, dette er frimerker som ikke er blitt stemplet under postgang, og dermed ikke er blitt ugyldiggjort, disse er derfor uten stempel og uten lim bakpå og av utmerket kvalitet, det er kun å bruke limstift bakpå så er de som ny igjen».

Julegave fra Posten

Da BT sjekket nettsidene til nettauksjonen Qxl lørdag formiddag, lå det ute frimerker til en samlet verdi av oppunder 20.000 kroner. En og samme selger har for tiden frimerker til en verdi av over 6000 kroner lagt ut for salg, samlet pris er rundt 1700 kroner. På de fleste frimerkeauksjonene var budrunden i full gang.

Metoden for å ta frimerkene av konvolutten de er kommet på, er enkel:

— De vaskes av i vannbad, tørkes, og presses før de selges, sier Petter E. Pedersen, president i Norsk Filatelistforbund.

Han sier det lenge er blitt omsatt frimerker til gjenbruk, men ikke i et slikt omfang som nå. Det kan ha sammenheng med mengden ustemplet post i omløp.

— Utover høsten og ved juletider i fjor opplevde jeg at gjennomsnittlig syv av ti frimerkefrankerte brev jeg mottok var ustemplet. Også andre i frimerkemiljøet opplevde at det var mye ustemplet i den perioden. Nå er det vel nede i et sted mellom to eller tre av ti, sier Pedersen.

Han tror ikke slikt salg kan være spesielt god butikk for dem som mottar alminnelige mengder post.

— Men det er klart at sitter du på et sted som mottar mye post, for eksempel et trygdekontor eller et likningskontor, så kan saken stille seg annerledes, sier Pedersen.

- Lite omfang

Posten har lenge kjent til at salg av ustemplede frimerker forekommer på Qxl og andre nettsteder.

— Vår juridiske avdeling sendte i november 2006 et brev til Qxl om salget av ustemplede og limløse frimerker. Da ble flere annonser trukket. Dette salget ser nå ut til å ha blusset opp igjen. Vi vil nå gå inn i dette og se hvor stort omfanget er, sier Kjell S. Rakkenes, pressesjef i Posten Norge.

Han sier omfanget av frimerker som sendes ustemplet er forsvinnende lite.

— Men før jul var det veldig mye post, og da valgte vi å sende noe ustemplet fordi det måtte rekke flyet til bestemmelsesstedet. Ellers ville posten blitt forsinket, sier han.

Qxl bekrefter at de er blitt kontaktet av Posten.

— Vi ble opplyst om at det var i strid med markedsføringsloven å avertere disse frimerkene som nye. Vi trakk da de annonsene hvor dette ble gjort, og informerte selgerne om at de må merke frimerkene med «brukt». Vi har en kontinuerlig dialog med posten, sier Erlend Væring, sikkerhetsansvarlig i Qxl.

Posten Norge har så langt ikke politianmeldt noen for gjenbruk av frimerker.

— Men dersom virksomheter eller organisasjoner bruker dette systematisk, og vi finner ut at de gjør det, så vil vi gå til politianmeldelse. Dette er svindel, sier Rakkenes.

Odd Mehus