— Været 17.mai kan bli alt fra fem-seks grader og pissvær, til 20 grader og knall sol. Mai er så ustabil at det nærmest er umulig å spå, uansett hvor du er i landet, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Selv om festspillene som regel blir velsignet med strålende sol, tør ingen bergensere stole blindt på værvarselet for 17. mai. En liten titt ut vinduet er obligatorisk før dressen og bunaden kommer på.

Kongen av nedbør

Statistikk fra Meteorologisk institutt viser at skepsisen er velbegrunnet.

De siste 32 år har kvikksølvet 17. mai vist alt fra nesten full vinter (1,6 grader i 1995) til strålende sommer (23,6 grader i 1980). Gjennomsnittstemperaturen på festdagen ligger derimot på småkjølige 11 grader.

Siden 1970 har vi elleve ganger hatt regn på 17. mai. Mest i hele landet, så klart.

Ingenting av dette skiller seg nevneverdig fra landsgjennomsnittet.

Men på maksimalnedbør knuser Bergen elegant all konkurranse. Skybruddet på nasjonaldagen i 1979 endte med hele 35,6 millimeter nedbør. Selv ikke våte og forblåste Bodø på annenplass klarer å varte opp med noe liknende.

— Det kan vi trygt kalle en skikkelig rotbløyte, men ikke mer ekstremt enn at Bergen opplever et tilsvarende regnskyll minst en gang årlig, forteller klimaforsker Hygen.

Til sammenlikning falt det «bare» 16,3 millimeter 17.mai i 2000.

Forventer sommer i mai

— Hvorfor er mai måned så veldig ustabil?

— Vi er midt i skiftet mellom vinter og sommer. På denne tiden begynner dessuten folk å tenke at det skal være sommer. Dermed reagerer de voldsomt hvis det faller litt sludd en dag, forteller Hygen.

— Nordmenn er med andre ord særdeles værsyke i mai?

— Psykologien har nok veldig mye å si. April er jo minst like ustabil. Men da er det fortsatt litt vinter. Folk blir kjempeoverrasket og glade hvis det kommer en varm godværsdag i april, sier Hygen.

Klimaforskeren mener det er helt naturlig at folk er så opptatt av hvordan været blir på nasjonaldagen.

— Det er jo en dag vi er mye ute, hvor hele familien skal ut og kose seg, sier han.

— Får dere noen ganger tilbakemeldinger på været?

— Ja, det hender at folk ringer og klager på været. De vil så gjerne at vi skal gjøre noe med regnet. Men jeg tror faktisk ikke det har skjedd på 17. mai, ler Hans Olav Hygen.

Dårlig vær fremover

BT tok i går noen telefoner for å høre hvordan det ser ut for årets 17. mai. Vi fikk ingen konkrete svar, men utsiktene hørtes ikke ut til å være de aller beste.

— Været er så ustabilt nå at vi ikke ønsker å gå ut med noen prognose. Men lavtrykkene dominerer for tiden og fører til mye dårlig vær den kommende tiden, sier meteorolog Svein Inge Andersen ved Storm Weather Center.

Vervarslinga for Vestlandet tør ikke ta sjansen på å love bedre vær enn konkurrenten.

— Vi er inne i en veldig urolig periode. Det er et lite håp om at to kommende lavtrykk velger en litt sørligere bane, noe som kan gi en litt gunstigere situasjon, sier meteorolog Frode Hassel.

KOM MAI DU SKJØNNE: 17. mai 2000 var med sine 16,3 millimeter nedbør en våt affære. Men på nasjonaldagen i 1979 falt det hele 35,6 klissvåte millimeter ... ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN