Den dramatiske ulykken skjedde ved 18.30-tiden i går i den lille hardangerbygden Sekse i Ullensvang. Helikopteret er en fransk maskin av typen AS 3 50, og tilhørte Pegasus Helicopter AS på Gardermoen.

— Helikopteret var i ferd med å kalke noen frukttrær i fjellsiden da det kom borti noen høyspentledninger og gikk i bakken, forteller politioverbetjent Terje Oksnes ved Odda politistasjon til BT.

Ringte selv til sjefen

Mens helikopteret mer eller mindre er totalskadd, slapp den 29-årige føreren fra det hele så godt som uskadd.

— Føreren krabbet på egen hånd ut av vraket og ble sittende der til hjelpen kom. Jeg snakket selv med ham på telefon kort tid etter styrten, da han tok kontakt på eget initiativ. Da virket han forholdsvis frisk og rask, forteller daglig leder i Pegasus, Gudmund Nordtun.

29-åringen, som er fra Akershus, ble likevel sendt til Odda sykehus for sjekk. Sykehuset opplyste til BT sent i går kveld at mannen kun pådrog seg noen skrammer i styrten.

Blir avhørt i dag

Ifølge politioverbetjent Terje Oksnes vil 29-åringen bli avhørt i dag. Foreløpige opplysninger som politiet har fått, tyder på at føreren fløy helikopteret under kraftlinjene.

— Føreren skal ha vært klar over høyspentledningene. Men han har vært uheldig og kommet oppi dem, sier Oksnes.

Politiet sikret i går ulykkesstedet, og holder vakt ved vraket til flyhavarikommisjonen kommer til Sekse lørdag formiddag.

— Vraket landet på en skogsvei mellom noen frukttrær, så det var ikke vanskelig å finne frem, sier politioverbetjenten.

«Der fór helikopteret»

Henry Berg (55) bor bare noen hundre meter fra der hvor helikopteret falt ned. Kalkingen på Sekse hadde pågått i om lag en halv time da han og konen forsto at noe gikk galt.

— Plutselig hørte vi to skarpe lyder, som om rotorbladene slo borti et eller annet. Så hørte kom det bare noen få omdreininger, før det ble helt stille. Da snudde jeg meg til konen min og sa: «Der fór helikopteret», forteller 55-åringen.

Tre øvrige ansatte fra Pegasus kom øyeblikkelig til, og etter kort tid var også brannvesen, ambulanse og politi på plass.

Første ulykken

Pegasus Helicopter AS er eneleverandør i Norge på av kalking av beitemarker, og blir leid inn av mange bønder på Vestlandet. I går hadde helikopteret kalket marker blant annet på Nå og Aga tidligere på dagen, og var i ferd med å avslutte arbeidet for dagen da ulykken skjedde.

— Dette er den første alvorlige ulykken vi har hatt, sier Gudmund Nordtun.

Han forteller at selskapet det nærmeste tiden vil stå i tett kontakt med føreren og hans familie, og er beredt til å yte all mulig hjelp.

USKADD: Piloten er uskadd etter at dette helikopteret gikk i bakken.
FOTO: ARNE HOFSETH