— Det er sykt at det ikke skal være tillatt å sikre seg bevis mot en tyv, sier Florø-urmakeren, etter at også Gulating lagmannsrett har gitt påtalemyndigheten medhold i at videofilmingen av ekspeditrisen var ulovlig. Det var nemlig ikke satt opp skilt om at overvåking av arbeidsplassen fant sted.

Aktor snakker om at filmingen gikk ut over hennes integritet. Men min integritet blir krenket når hun går i kassen og forsyner seg av lønnen til meg og familien, sa urmaker Eystein Moe (63) i Gulating lagmannsrett onsdag.

Det var høsten 1998 han fikk mistanke om at hans meget betrodde medarbeider underslo penger fra kassen. Etter at han oppdaget at betaling for reparasjoner ikke ble slått inn, fikk han både en privatetterforsker og venner og bekjente til å gå og handle i butikken.

Ingen klarte imidlertid å ta ekspeditrisen på fersk gjerning. Da snudde Moe butikkens overvåkningskamera 90 grader, slik at det vendte inn mot kassen i stedet for ut mot kundene. Her fikk han bevisene han trengte. Da ekspeditrisen fikk se video-opptakene av seg selv, undertegnet hun en tilståelse og sluttet på dagen.

— Hun var en venn av meg og min kone, og Florø er en liten by. Vi ønsket minst mulig oppsuss. Det var aldri meningen å anmelde forholdet, eller bruke video-opptakene til noe annet enn å få henne vekk fra butikken, forklarte Eystein Moe.

Kort tid etterpå gikk kvinnen til sak mot ham, og krevde 250.000 kroner i erstatning for usaklig oppsigelse. I stedet ble hun dømt til å betale Moe nesten 5000 kroner som retten fant at hun hadde underslått fra ham. Senere er hun også ilagt 10.000 kroner i bot for underslag.

— Det er helt urimelig at tyven skal kunne påberope seg et rettsvern, og straffeforfølge offeret. På denne måten lar man tyven få hevn for at hun er blitt avslørt, sier Moes prosessfullmektig, NHO-advokat Nicolay Skarning.

TAPTE: Advokat Nicolay Skarning og urmaker Eystein Moe i Gulating lagmannsrett.
FOTO: HELGE SUNDE