Søndag er det klart for bergensernes nasjonaldag nummer to, 7-fjellsturen. Tusenvis av mennesker skal tilbakelegge 3, 5 mil og slite seg opp 2400 høydemetreer. Stemningen i løypen pleier å være særdeles god og naturen er vakker. Men er du dårlig forberedt kan turen bli et blodslit fra begynnelse til slutt.

**Slik blir været:

Syv våte fjell venter**

Husk luen!

Ifølge aktivitetsansvarlig i Bergen Turlag Arne-Kristian Teigland er det viktig å sørge for god og riktig påkledning. Mange glemmer at det er kaldere på toppene enn nede i byen, og at været kan forandre seg fort.

— Vi har faktisk hatt snøbyger på tidligere 7-fjellsturer. Både regnjakke å lue bør være med i sekken, selv om været ser bra ut fra morgenen av. Selv om det ikke kommer snø, kan det blåse friskt på toppene, sier Teigland.

Selv om mange tyr til jogge -og hikingsko på Byfjellene, mener tureksperten at det aller beste fottøyet er skikkelige fjellsko.

— Traseen er tung flere steder, og det kan være en del ur. Med solide fjellstøvler er man godt skodd, sier Teigland.

Peiling på byfjellene? Den store syvfjellstesten

...og fyrstekaken

Han advarer samtidig mot å prøve ut sesongens flunkende nye skopar.

— Det beste er hvis fottøyet er inngått og brukt fra før. Man bør uansett sørge for å ha med gnagsårplaster og sportsteip slik at turen ikke blir helt ødelagt av gnagsår, sier Teigland.

Når det gjelder turmat er aktivitetslederen oppvokst med fyrstekake og majones. En litt sær variant kanskje? Det synes ikke Teigland selv.

— Fyrstekake med majones har lav vekt, mye næring og smaker godt. Det gjør den perfekt å ha med på tur. Ellers er det viktig å ha med seg godt med drikke, både varm og kald. Deltakerne bør bære med seg minst to liter, sier han.

I tillegg til det den enkelt har med seg selv av niste og drikke, er det mulig å få gratis suppe ved Årstad videregående skole og saft på den siste etappen på vei mot Rundemanen.

5-åringer på syv fjell

Selv om 7-fjellsturen er både lang og bratt er Turlaget klare på at dette er en tur for de fleste som er i rimelig god form. De yngste som har fullført har vært mellom fem og seks år gamle. De eldste godt over åtti. Dersom man er usikker på sin egen form kan man gå den kortere varianten 4-fjellsturen.

— Det er riktignok en del høydemetre, men de fleste som deltar fullfører. Noen få gir seg på grunn av småskader. Da er det viktig at de gir beskjed til nærmeste klippemannskap om at de ikke har tenkt seg til mål, sier Teigland.

Lørdag kveld legger han ut på tur for å merke deler av løypen. Søndag står han klar med t-skjorter og diplom til deltakerne i målområdet.

— Entusiasmen er fantastisk. Det er utrolig flott å se gleden til de som kommer i mål, og kanskje tenkte på forhånd at de ikke kom til å klare det.

Bergen Turlag oppfordrer folk til å ta det med ro i de partiene der det pleier å være mye trengsel; Opp til Lyderhorn, og i den bratte skrenten ned fra Ulriken. Samtidig ber de om at folk som bor langs traseen legger ut hageslangene sine slik at deltakerne kan fylle vannflasker underveis.

Hvordan forbereder du deg til 7-fjellsturen? Diskuter saken under!

SLIK SKAL DET VÆRE: Sol og opphold på 7fjellsturen gir rekordeltakelse. Men i år ser det ut til å bli noe våtere.
Bergens Tidende