Disse små krypene ble funnet i sengen på et hotell i Bergen denne uken. En gjeng kolleger som var i byen i forbindelse med et kurs ble utsatt for utysket da de skulle legge seg.

— En av kollegene mine klaget over at han ikke fikk sove, fordi det var fullt av insekter i sengen hans. Han gikk inn og ut av rommet og klarte ikke å legge seg, forteller en av dem til bt.no.

Mandag ettermiddag fikk kollegaen et nytt rom - uten at det hjalp.

— Det var insekter i sengen der også. Det var veldig ubehagelig for alle, sier kursdeltakeren.

Gjemmer seg i sengen

Ifølge Bjarte Jordal, førsteamanuensis ved zoologisk institutt på Universitetet i Bergen, er det snakk om veggedyr - Cimex lectularius - tilhørende insektgruppen teger.

— Cimex er blodsugere og et problem for overnattingsbedrifter, spesielt steder som moteller og hytter. De gjemmer seg når det er lyst, spesielt under sengen mellom planker og madrass, eller under listene ved tak og gulv, sier Jordal.

Han understreker at hygiene nok ikke har så mye å si.

— Dyrene kommer med besøkende, sier Jordal.

De har blitt et kjempeproblem på hoteller i USA - ikke minst i New York, som hadde rundt 7000 tilfeller i 2007. For noen år siden hadde studentboligene på Fantoft store problemer med veggedyr.

- Behandler dette hver uke

Avdelingsleder ved ISS Skadedyrservice i Bergen, Kjell-Rune Sivertsen, forteller at det ikke finnes et hotell i Bergen som ikke får besøk av krypene i løpet av et år.

— Det er et stort problem for hospitser og hoteller, sier han.

— Vi behandler veggedyr ukentlig, først og fremst hos steder som driver med utleie. De kommer med gjester og etablerer seg i sengen. De kommer frem når folk legger seg, og biter på armer, ben og hals. De drikker blod, trekker seg tilbake og legger egg, sier han.

Folkehelseinstituttet har en rekke råd til dem som blir bitt.

- Verden er blitt mindre

Veggedyr var et stort problem i Norge tidligere, før de ble nesten utryddet på 50-tallet. De siste årene har problemet vært økende.

Da Sivertsen begynte i bransjen i 1982 gikk det år mellom hver gang de rykket ut på slike oppdrag. De siste fire-fem årene har veggedyrene kommet tilbake for fullt.

— Verden er blitt mindre, folk reiser rundt og vi har fått mange nye landsmenn, er Sivertsens forklaring.

Sommeren er toppsesongen, når busslaster med turister kommer til byen. Problemet er blitt så stort at veggedyr var et eget tema på skadedyrbransjens fagsamling i fjor.

— København sliter stort, det samme gjelder Frankrike og sør i Europa. Dyrene er blitt resistente mot en del insektmidler, og det blir hele tiden utviklet nye, sier han.

Lover å fjerne dyrene

Eieren av hotellet der veggdyrene ble oppdaget denne uken, lover å ordne opp. Han forteller at hotellet hadde problemer med veggedyr også for et halvt år siden - da ble de fjernet av et skadedyrfirma.

— Det er et stort problem for hele bransjen. Vi har ikke oppdaget noen den siste tiden. Dette skal vi undersøke. Hvis det er dyr der, så kaller vi inn skadedyrspesialister - det er rutine, sier han.

Leder i helsevernetaten i Bergen kommune, Ingvar Tveit, forteller at kommunen kan kreve at skadedyrene fjernes dersom et overnattingssted neglisjerer problemet.

— Men det har vi aldri opplevd. Det er sammenfallende interesse for hotelleiere, gjester og kommunen at man bretter opp ermene og gjør jobben, sier Tveit.

Så langt i 2009 er det rapportert 35 tilfeller til Folkehelseinstituttet. I 2007 og 2008 var det henholdsvis 420 og 460 tilfeller på landsbasis.

Har du hatt nærkontakt med veggedyr? Diskuter saken her.

Erlend Langeland Haugen