Kvam i Hardanger hadde tropenatt natt til i dag. Kriteriet er at temperaturen ikke går under 20 grader i løpet av døgnet, noe som såvidt holdt for måleren på Aksnes ved Norheimsund.

Måleren, som tilhører Bioforsk, er riktignok ikke godkjent for offisielle målinger.

— Det kan godt være at det var tropenatt, men vi kan ikke gå god for at måleren er helt korrekt. På Kvamsøy i Hardangerfjorden var det nede i 19 grader som minimumstemperatur i natt, og det er jo ikke langt fra tropenatt, sier Storm-meteorolog Solbjørg Apeland.

Fem godkjente tropenetter

Meteorologisk institutt har ifølge NTB målt fem godkjente tropenetter natt til mandag: Færder i Vestfold, Lindesnes og Lista i Vest-Agder, Lysebotn i Rogaland og Buholmsråsa i Trøndelag.

TROPENATT: Måleren på Aksnes i Kvam holdt seg over 20 grader gjennom natten. FAKSIMILE: YR.NO

I tillegg har Bioforsks uoffisielle værstasjoner målt tropenatt ved Særheim på Jæren og altså Kvam i Hardanger. Ifølge NTB var dette tropenatt nummer elleve i Norge så langt i år.

Og det kan bli flere: Høytrykket som ligger over Sør-Norge flytter ikke på seg før tidligst til helgen, sier Storm-meteorolog Solbjørg Apeland.

— Når det nærmer seg helgen, trekker høytrykket litt lenger øst eller sør - det er foreløpig litt usikkert hvilken vei det går. Da får vi en overgang til mer ustabilt vær. Noen svake lavtrykk kan komme inn og gi skyer og litt regn.

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det til nå i år er registrert 53 dager med makstemperatur over 20 grader i Ullensvang. På Voss har det vært 51 dager, i Bergen 36 dager.

— Dette er allerede over normalen, skriver meteorologene.

Opp mot 30 grader i Bergen

Vestlandet får nyte godt av varmen til fredag, minst. I Bergen ventes makstemperaturer i underkant av 30 grader. Minimumstemperaturen ser ut til falle under 20 grader, så det blir neppe tropenetter i byen.

— Akkurat nå ser det ut til at onsdag, torsdag og fredag blir litt varmere enn resten av uken. Det er økende fare for ettermiddagsbyger de kommende dagene, først og fremst i indre strøk, men det blir helt enkle, lokale byger, sier Apeland.

Den 11 år gamle varmerekorden i Bergen på 31,8 grader blir trolig stående.

— Det ser ikke ut som vi bikker rekorden, slik prognosene er nå. Men det er vanskelig å si noe om makstemperaturen nøyaktig på graden, og det er noen dager igjen med varme.

AKSNES: I natt ble det målt uoffisiell tropenatt her på Aksnes i Kvam. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE