— Jeg hadde litt blandete følelser da jeg reiste fra Iran. Det var trist å forlate søsknene mine, og jeg følte på en måte at jeg sviktet dem. På den annen side ville jeg hjem til familien i Bergen, sier Behzadzadeh.

I Drotningsvik satt samboer Randi og barna Sara (11) og Mitra (9) og visste ikke hva som hadde skjedd med Behzadzadeh.

Besøkte sin syke far

Det er to uker siden jordskjelvet i Bam, hvor foreldrene og søsteren hans omkom, sammen med titusener av andre mennesker. Behzadzadeh var uhyggelig nær ved å lide samme skjebne. Men søndag kom han tilbake til Bergen, hvor han har bodd siden 1988.

— Det var fantastisk å få ham hjem igjen. Det har vært en romjul utenom det vanlige, for å si det mildt. Det har ikke blitt gjort så mye fornuftig her mens han var borte. Jeg kunne ikke slappe av før han kom tilbake, sier Randi.

Behzadzadeh var i barndomshjemmet i Bam for å besøke familien, og særlig den 82 år gamle faren, som var alvorlig syk.

Kvelden før jordskjelvet merket han rystelser, og flyttet derfor madrassen nærmere døråpningen, hvor han regnet med at han ville være tryggere ved et jordskjelv.

— Jeg lo av meg selv da jeg gjorde det. Jeg trodde jo ikke det ville skje noe. Men neste morgen våknet jeg av en forferdelig lyd, nesten som en eksplosjon. Jeg fikk kastet meg inn til døråpningen. Like etter raste stuetaket sammen. Jeg hørte moren min skrike like før taket kollapset. Jeg er sikker på at både hun og faren min døde momentant, sier Behzadzadeh rolig.

Han ble liggende fastklemt i flere timer før broren fikk gravd ham ut, med hjelp fra naboer.

— Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg så for meg barndommen og livet mitt, og tenkte på barna mine.

- Glad for at jeg var der

Behzadzadeh kom seg ut av ruinene nesten uskadd, og brukte de neste dagene til å lete etter søsteren. Etter åtte dager ble hun funnet omkommet.

— Jeg er glad for at jeg fikk være til stede de siste ukene foreldrene mine og søsteren min levde, og for at jeg kunne hjelpe til i dagene etterpå, sier 39-åringen.

Han har slitt med søvnløshet, konsentrasjonsvansker og smerter i kroppen etter skrekkopplevelsen. Helst ville han så fort som mulig dratt tilbake til jobben som avdelingsingeniør hos Fiskeridirektoratet på Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning.

— Jeg får ikke lov av Randi. Jeg må ta en ukes sykmelding, sier han og ler.

— Skriv at jeg er takknemlig for støtten fra venner og arbeidskolleger. Jeg vil også takke Norge for all hjelp, på vegne av folket i Bam.

39-åringen er likevel kritisk til deler av redningsarbeidet, og mener det burde vært ført bedre kontroll med hjelpesendingene.

— Jeg spør meg selv hvor alle teltene som ble sendt fra utlandet er blitt av. I Bam så jeg bare iranske telt. Men på svartebørsen i Teheran får man kjøpt utenlandske telt. Vi har en gammel vits i Iran, som er slik: En mann kommer inn i en butikk, og spør om de har utenlandske telt. Innehaveren svarer: «Nei, du må vente til neste jordskjelv».

PÅ TRYGG GRUNN: Merat Behzadzadeh er tilbake i Bergen etter en dramatisk juleferie i Bam.<p/>FOTO: TOR HØVIK