Eirik Thorkilsen (51) har slitt med søvnproblemer i mange år. Et helt unikt senter for søvnmedisin åpner nå dørene for pasienter som ham.

Syk uten å vite det

Thorkilsen visste ikke at han hadde søvnproblemer, han sov ofte og mye. Men han var likevel alltid trett og sliten.

— Hver gang jeg satte meg ned, så bare sovnet jeg. Jeg kunne sovne etter å ha lest to avsnitt i en bok og midt i viktige møter, sier han.

Den travle politimannen hadde astma, men når den var behandlet var blodtrykket fortsatt for høyt. Dessuten våknet han om morgenen dyvåt av svette. Hans kone reagerte på at han stoppet å puste flere ganger om natten. Han ble henvist til lungeavdelingen på Haukeland Universitetssykehus hvor de fant ut at han hadde søvnapne.

Raskere og bedre behandling

Søvnapne er en søvnsykdom som i alvorlige tilfeller kan føre til 100 pustestopp i timen og dermed utsette hjertet for store belastninger og derfor hjerte- og karsykdommer i tillegg.

Over 90 % av pasientene som nå skal få raskere og bedre hjelp ved det nye Senter for søvnmedisin, vil har samme sykdommen.

— Det er et behov for å øke behandlingskapasiteten ved norske sykehus. Ventetiden for pasienter ved Haukeland er på rundt tre måneder, mens den på Østlandet er enda lenger, sier Bjorvatn.

Søvnsykdommene er inndelt i seks kategorier: Søvnapne og Hypersomni (narkolepsi) som behandles i sykehus, og fire som kan behandles hos fastlegen. De er Insomni, døgnrymeforstyrrelse, Restless legs og Parasomnia.

Det er bare søvnapne og Hypersomni som krever behandling i sykehus (se faktaboks).

Viktig tverrfaglighet

På det nye senteret kan pasientene bli testet mens de sover. Utredning og behandling vil komme forere i gang enn om de skulle stå på ny venteliste hos ny spesialistgruppe i utredningen.

Her skal lungespesialister, nevrologer, øre-nese-halsspesialister, psykiatere jobbe side om side til beste for pasientene.

— Dette har vi ventet på i årevis. Legene snakket om at de ønsket seg et sånt senter allerede da jeg begynte å jobbe på lungeavdelingen for 14 år siden. Dette blir veldig bra for pasientene, sier sykepleier Mona, som ikke ønsker etternavnet i avisen.

Hun synes den samlede kompetansen fra ulike fagfelt er viktig og kan spare pasientene for unødvendig mye venting på ulike spesialistkontorer. Både hun og Thorkilsen mener også at det er viktig at psykiatrien er med på laget.

— De som har søvnapne får ikke hvile når de sover og det er klart man da kan bli litt tungsindig på sikt, sier Mona.

— Det har ikke vært snakk om tung depresjon på noen måte, men det er tungt å takle alt noen ganger, sier Thorkilsen.

Uriasposten

Prof. dr. med. Bjørn Bjorvatn har tung vitenskapelig bakgrunn på søvnsykdommer og er satt til å lede det hele. Ingen lett oppgave sett i lys av at ulike sykehusavdelinger tradisjonelt sett har hatt relativt tette skott. Bjorvatn har drevet det private selskapet Bergen søvnsenter i en årrekke.

— Primært må alle faggruppene lære av hverandre og tanken er at behandlingen av søvnproblemene forbedres - til nytte for pasientene. Det blir en utfordring å få dette til, men entusiasmen er stor og vi tror at dette skal gå, sier Bjorvatn.

Et tverrfaglig spørreskjema er allerede utarbeidet til alle pasienter og det skal tas blodprøver. Søvnregistreringene vil også vise hvilken effekt den enkelte pasient har av ulike behandlinger. Alle vil bli spurt om de ønsker å delta i forskningsregisteret.

— Sykehuset er veldig opptatt av å fremme forskning og dette senteret vil gi oss en unik mulighet til å gjøre forskning på tvers av de ulike spesialitetene, sier Bjorvatn.

Vil bli best

Senteret skal bli best i Norden på sitt felt og sikre bedre utredning og behandling for pasienter med alvorlig søvnsykdom.

— Målet vårt er realistisk. Vi skal bli best og det vil kreve mer enn vanlig av dem som jobber her. Det betyr at andre sykehus som har vanskelige tilfeller, skal se mot Bergen og Haukeland Universitetssykehus fordi det er vi som er best på søvnmedisin, sier Bjorvatn.

Thorkilsen får nå pustehjelp av en maske som han bruker om natten. Den puster luft inn i luftveiene og hindrer at de lukker seg.

— Ikke akkurat noe sjekketriks, så jeg er glad jeg er godt gidt. Men alternativet er verre og idag har jeg ikke lenger pustestoppene, men lever et godt liv, sier Thorkilsen, som ikke legger skjul på at det har tatt flere år å få optimal behandling.

Han har vært heldig med sine dyktige lungeleger. Nå håper han at andre kan få riktig behandlig enda raskere.

SOVER BEDRE: Ikke akkurat noe sjekketriks, men masken hjelper Eirik Thorkilsen å sove godt. FOTO: Odd E Nerbø
UNIKT: Søvnspesialisten Bjørn Bjorvatn skal lede det unike arbeidet ved Haukeland Universitetssykehus. FOTO: Odd E Nerbø