Torsdag møtte en ung kvinne og en ung mann i Bergen tingrett. Kvinnen er siktet for å ha mishandlet sitt eget barn på ett år. Det samme er hennes samboer. Dette skal ha skjedd de siste månedene i parets hjem.

Denne uken varslet barnevernet politiet. Barnet skal ha hatt flere blåmerker. Etter det BT forstår mener politiet at det er skader som ikke kan forklares medisinsk eller ut fra forklaringene til de siktede.

— Kom som et sjokk

Det unge paret var tydelig preget av sakens alvor da de ankom tinghuset i Bergen. Moren kom gråtkvalt til rettsmøtet. Mannen var også preget av alvoret.

Ved 17-tiden var fengslingsmøtet over. De to siktede ga hverandre en lang klem før de ble ført tilbake på glattcelle på politistasjonen i sentrum.

— Min klient tar siktelsen fryktelig tungt. Den kom som et sjokk på henne, og påstandene er uvirkelige. Hun har opplevd at familien er blitt splittet opp, og det er vondt ikke å få se sitt barn, sier advokat Eirik Espelid, forsvarer for kvinnen.

— Hun tar på det sterkeste avstand fra at noe straffbart har funnet sted og håper at etterforskningen vil bidra til å avdekke det, legger han til.

Løslatt - politiet anker

Per Johan Askevold er politiadvokat ved Bergen sør politistasjon og ba om at det unge paret varetektsfengsles i to uker.

— Det var barnevernet som varslet politiet om at barnet kan ha vært utsatt for mishandling, sier Askevold.

- Hvem varslet barnevernet?

— Det har jeg ingen kommentar til, svarer han.

- Er barnet skadet?

— Det har jeg ingen kommentar til.

Like før klokken 22 torsdag kveld opplyser politiet at både mannen og kvinnen ble løslatt av tingretten.

— Vi er uenige i rettens vurdering. Vi har anket, og anken er gitt oppsettende virkning. Det vil si at begge blir sittende til lagmannsretten har vurdert saken, sier Asbjørn Onarheim, vakthavende jurist i Hordaland politidistrikt.

Han kan ikke si noe om rettens begrunnelse for å ville løslate samboerparet.

Benekter straffeansvar

Pressen fikk ikke være til stede da de to unge forklarte seg. Det ble lagt frem bilder av barnet for retten. Etter det BT kjenner til, skal de vise blåmerker på ettåringen. Et av spørsmålene er hvordan barnet har fått disse.

— Min klient benekter enhver form for straffeansvar i forhold til håndtering av barnet, sier Gisle Didriksen, forsvarer for mannen.

Pågrepet tirsdag

Didriksen ba om at retten løslot den unge mannen. Forsvareren mener det ikke er skjellig grunn til mistanke for at han har gjort noe straffbart. Didriksen mener heller ikke at det er fare for at bevis skal ødelegges ved at de to unge løslates. Det samme mener hans forsvarerkollega Espelid, men Askevold er uenig.

Det unge paret har sittet i politiarrest siden de ble pågrepet tirsdag. Politiet har lagt ned store ressurser for å finne ut om det har skjedd noe straffbart.

Paret er siktet for brudd på Straffelovens paragraf 219 og omhandler vold i nære relasjoner. Strafferammen er fengsel i fire år.

Etter det BT kjenner til er verken kvinnen eller mannen domfelt tidligere. Barnet er tatt hånd om av barnevernet og er i beredskapshjem.