I Bergen sentrum går det mot en dobling av naskerianmeldelser mot ungdom, og av den er flest unge jenter.

En ubetalt bukse i vesken. En ekstra topp under genseren. Litt mer sminke enn det som står oppført på kvitteringen.

Opptil 150 ungdommer under 20 år er i løpet av 2003 blitt grepet på fersken på kjøpesenter og fått beskjed om at de er uønsket.

— Det kan variere fra senter til senter. Men normalt blir folk utestengt for et minimum på tre måneder, sier avdelingssjef Kjell-Inge Torkildsen i Securitas AS.

Klespenger til mobil

— Er man bortvist ett sted, kommer man gjerne inn på et annet senter. Så dette løser ikke noe problem, sier vektersjefen.

Han registrerer at Securitas-vektere i år har pågrepet 100-120 ungdommer i tenårene på kjøpesentre i bergensregionen. Legger vi til aktiviteten til vekterselskapet Protect, er tallene trolig minst 150.

Trenden er at antall ungdom under den kriminelle lavalder øker.

— Skal vi snakke om noen trend, så må det være at ungdommene blir yngre og yngre når de starter. En god del er under 15 år, sier Torkildsen.

Vekterne erfarer at ungdom lever under et press for å skaffe seg luksusvarer.

— Kjøpepress er et stikkord. Ungdommer får gjerne penger av mor eller far til klær, men ikke til luksusvarer, for eksempel mobiltelefon. Da er det noen som velger å naske og stjele tøy, og bruke pengene på andre ting, sier Torkildsen.

Securitas har gjort rundt 400 pågripelser på kjøpesentre i år, 25-30 prosent av dem gjelder ungdom under 20.

Nesten dobling i Bergen

Protect AS, som er det andre store vekterselskapet i Bergen med kunder som Kløverhuset og Bergen Storsenter, har ingen oversikt over hvor mange ungdommer de pågriper. Men selskapet bekrefter at ungdommer blir bortvist fra sentre og enkeltbutikker.

— Dette avgjøres av kundene våre. Vi blir informert om hvem som er bortvist, sier driftssjef Helge Bruvik.

Han vil ikke utdype hvordan informasjonen blir gitt til vekterne, men understreker at det ikke dreier seg om noe dataarkiv.

I Bergen sentrum har antall naskerianmeldelser mot ungdom under 18 år skutt i været i 2003. Hittil har sentrum politistasjon notert 37 enkeltsaker, nesten dobbelt så mange som i hele fjor.

— I 26 av sakene er det snakk om jenter. Det er den klare tendensen, i tillegg til at tallene har gjort et byks oppover i 2003, sier leder for forebyggende avdeling Svein Bjørn Losnegård.

De fleste sakene skriver seg fra Galleriet og Bergen Storsenter.

Full sekk - fra seks butikker

I en av sakene ble en 15 år gammel jente i høst pågrepet med sekken full av tyvegods fra seks ulike butikker. Antall anmeldelser forteller likevel ikke hele sannheten. Mange saker går til forliksrådet, eller ender uten at politiet kobles inn.

Enkelte av de unge naskerne havner hos barnevernets akuttilbud, barnevernsvakten.

— De kommer og er ofte ulykkelige og gråter. De yngste er ned i 12 år. De fleste er innmari redde for at foreldre skal få vite det. De får seg lærepenge, og vi ser i våre statistikker at vi sjelden treffer dem igjen, sier nestleder Reidun Dybsland.

Barnevernsvakten bekrefter at enkelte forteller historier om tvang og press.

— Noen sier at de er tvunget til nasking, «ellers så skal de få gjennomgå». Om dette er sant, vet vi ikke.

Dybsland sier at de unge butikktyvene ofte tilbys muligheten å dra hjem og fortelle det selv. Men da må foreldre eller foresatte ringe og bekrefte tilståelsen.

NASKING: I år har Securitas pågrepet 100-120 ungdommer - mesteparten er jenter - for nasking på kjøpesentre. <br/>Foto: VAGAR VALDE