Studentersamfunnet feirer sitt 70-årsjubileum, og inviterte i går til alternativt bokarrangement med «unge og fremadstormende» forfattere på Kvarteret. Bokarrangementet het «Sisu», det finske ordet for pågangsmot og iherdighet.

Rundt 150 studenter møtte opp. De var blitt lokket med en debatt om feminiseringen av samfunnet vårt, og påstanden om at Norge er blitt en vaginalstat.

Den som håpet på en spenstig debatt med utgangspunkt i litteratur, måtte gå skuffet hjem igjen. Bortsett fra de to debutantene Gaute Bie og Carl Takle var det stort sett defensiv sutring å spore fra de tre andre i panelet: Mads Larsen, Nils Rune Langeland og Stig Elvis Furset.

Bergenseren Gaute Bie demonstrerte faktisk sisu i opplesningen fra sin roman, men etter ham var det klart for de forsmådde sutrende mannlige forfatterne. De som føler at feminiseringen av samfunnet tar helt av, og at det er altfor mange dameblader og omsorg og fødsler her i landet.

Trønderforfatteren Mads Larsen (som har latt seg avbilde naken i Dagbladet, kun med sin egen bok foran sine edlere deler) begynte med å fortelle at boken hans Pornopung slett ikke handler om puling. Egentlig handler den om ekte kjærlighet. Og om kvinner.

— Vakre kvinner har det ikke så enkelt som du og jeg påstår, hevdet kvinnekjenneren Larsen og henvendte seg til Nils Rune Langeland.

Langeland uttrykte sin irritasjon over at det er kvinner er overalt og skal bestemme hele tiden.

— Det er dumt å beile om en uinteressant kvinnes gunst. Det handler bare om å føde og føde og føde. Da vil staten elske deg. Statsfeminisme, sa Langeland.

Stig Elvis Furset fulgte på med å være sur over at fotballspillere tvinges inn på fødestuen i stedet for å være med i viktige Brann-kamper.

— Feminiseringen av kulturen får betydning for utfallet av en fotballkamp. Jordmorfotball, sutret Furset.

Det ble åpnet for spørsmål. Første spørsmål var: «Hva har denne debatten med litteratur å gjøre?»

Man kan saktens lure.