Det sier politioverbetjent Morten Ørn ved Hordaland politidistrikt til BT.

Ifølge Ørn er det denne harde kjernen av unge gjengangere som er blitt mer aktiv, og har pådratt seg flere anmeldelser. Det er hovedårsaken til at antallet anmeldelser mot ungdommer økte med 13,1 prosent.

Lite ungdomskrim

— Økningen er stor og urovekkende, men når man ser på hvor stor andel av anmeldelser totalt som blir rettet mot unge, så er ikke tallet så stort. Ungdom under 18 år står bare for ni prosent av anmeldelsene der gjerningsmannen er kjent, sier han.

Tallene fremgår av Hordaland politidistrikts årsberetning for 2004, som ble lagt frem i går. Der fremgår også blant annet følgende tall:

***** Tyveri fra person øker jevnt og trutt, og har vært en klar trend siden slutten av 1990-tallet. Særlig har tyverier fra restaurant og cafeer økt de siste fem årene.

— En viktig årsak til det er at det er mer attraktive ting å stjele på slike steder. Mobiltelefoner er blitt allemannseie. Det var det ikke på 90-tallet. Også mp3-spillere og andre tekniske dubbeditter som er små og enkle å skjule forsvinner, sier Ørn.

Stjeler mest gamle biler

***** Antall bilbrukstyverier har tatt seg opp igjen noe, etter flere år med nedgang.

— Det er stort sett biler uten startsperre som blir stålet. 78 prosent av bilene som forsvant, var fra 10 til 24 år gamle. De fleste biler blir tatt for at noen skal ha det gøy. Noen blir stjålet fordi de skal brukes til kriminelle handlinger. Salg av stjålne biler eller bruk av bildeler er det mindre av, sier han.

***** Antall anmeldte mopedtyverier gikk opp til nesten det doble i forhold til 2003, fra 104 til 198, selv om det ikke var særlig flere mopeder på gaten.

***** Totalt sett økte antall anmeldte forbrytelser med 900 i fjor sammenliknet med året før.