— Når jeg blir gammel, skal jeg i hvert fall ha det siste nye innen høreapparat, fastslår Gunnar Grønlien (11). Sammen med andre barn har han sett for seg hvordan det blir i år 2070.

— Jeg kommer vel til å gå med raggsokker, sånn som morfar gjør. Og ecco-sko og dressbuk-se. Men jeg tror ikke jeg kom-mer til å gå med slips, meddeler Gunnar Grønlien (11). Og leg-ger til: Morfar går med ragg-sokker hele året, uansett om det er sommer eller vinter.

Skrivekonkurranse

Gunnar står utenfor Bryggens Museum med en flunka ny discman i hånden. Den har han vunnet i Senior balubas skrive-konkurranse «Visjon 2070».

— Jeg trodde ikke jeg skulle vinne. Vi har nemlig en veldig flink jente i klassen, sier Gun-nar, som er begynt i syvende på Haukås skole. Jannike Markhus (12) fra Flaktveit skole fikk premie for sitt flotte dikt. Pluss hele klasse 5B (nå 6B) på Haukeland skole ý for fin innsats.

— Jeg gruegledet meg til å lese, forteller Christian Fredrik Vedeler (11) fra Haukeland. Klassevenninnen Karen Tønjum leste sitt dikt utenat for nærmere 200 barn og voksne i et fullt auditorium på museet.

— Jeg hadde tenkt å ta med diktet, men glemte lappen hjemme i morges, smiler Karen.

Før sommerferien fikk 21 skoleklasser i Bergen forfatterbesøk. Formålet var å hente frem barnas tanker om egen alderdom og om det å være gammel.

De hadde ikke tenkt så mye på det å bli gammel. Men da de først tenkte, poppet det mange spennende tanker opp.

Skummelt

Før en lattermild byrådsleder Anne Gine Hestetun delte ut premiene, fastslo hun én ting: Slik vil hun ha det når hun blir gammel. Og bare så det er sagt, var utvelgelsen av vinnerne veldig vanskelig.

Barna har skrevet om rynker og drømmer og barnebarn og bingo og sviskesyltetøy og krykkeløp og matpiller og flyge-stoler.

— Jeg gruer meg litt til å bli gammel, sier Jannike. Jeg er redd for å miste hukommelsen, sånn at jeg ikke husker noe fra ungdomstiden.

— Jeg skal i hvert fall ha det siste nye innen høreapparat, fastslår Gunnar. Ikke noe «hæ?» der i gården.