— Vi har i grunnen alltid laget mat sammen. Helt siden vi var 7 og 8 år gamle dro vi hjem og laget mat etter skolen, forteller Mats Vaulen (23).

Han og kameraten Mikael Vangsnes Larsen (22) er sine egne sjefer på kjøkkenet på restaurantperlen Solund Bryggje i havnen i Hardbakke.

Restaurantstjerner i Oslo

De har begge hatt læretid på Hotel Continental i Oslo, som har huset flere av våre stjernerestauranter.

Nå tilbringer de to guttene i begynnelsen av 20-årene sommeren som heltidskokker i hjembygden. Sammen har de laget menyen og sammen har de hele ansvaret for bespisningen. I høysesongen lager de mat til over 60 gjester hver kveld.

— Jeg ville vel først bli konditor. De første årene laget vi også mye konfekt og sjokolade sammen, som vi spiste selv. Vi var nødt til det, når butikken var stengt og vi ikke fikk tak i godteri, forteller Mikael.

Klasse i samvirkelag-kasse

Solund Bryggje ligger som første stoppested på gjestehavnen i Hardbakke. En gul kasse i samvirkelag-stil utgjør førsteinntrykket av restauranten.

Men innenfor dørene møtes du av en dampende og en velinnredet fiskerestaurant. Og overraskelsen blir gjerne enda større når du åpner menyen: Det fristes det med ovnsbakt brosmefilet fra Utvær, surret i serranoskinke, og pannestekte kamskjell, rett fra havet i Solund.

Når kjøkkendørene svinger åpne, tar de med seg lukten av Hardbakkes egen versjon av bacalao: Klippfiskgryten «Stiv Kuling».

— Vi har prøvd å tenke på hvilken fiskemat vi tror folk vil ha, og liker. Og ikke minst hva vi ville spist selv, forteller Vaule.

Laget menyen selv

Begge to har gått hotell- og restaurantlinjen i Førde. Læreren der hadde kontakter i restaurantmiljøet i Oslo, og anbefalte dem begge for Continental.

Året etter at Mats hadde gått læretiden sin, begynte Mikael i lære på samme plass. Da hadde Mats begynt arbeidet med menyen i Hardbakke og rådførte seg med Mikael.

Resultatet ble en meny med hovedvekt på lokale råvarer.

— Vi har alltid vokst opp med hjemmelaget mat, sier Mats.

— Og vi satser på mest mulig kortreist mat fra nærområdet. Jeg tror det er viktig i bransjen, sier Mikael.

Jungeltelegrafen viktig

Og kjøkkenet i Solund har allerede begynt å få et renommé. BT har fått tips fra gjester som har besøkt en rekke topprestauranter verden over og som ikke har problemer med å sammenligne Solund Brygge med dem som kan skryte på seg Michelin-stjerner.

— Vi blir jo stolte. Det er veldig hyggelig å høre. Det er gjennom jungeltelegrafen vi må bli kjent, sier Mats.

Mens han har begynt på skole igjen, har Mikael nylig blitt far og gått over til å jobbe med catering i Oslo.

Det finnes nok av plasser som serverer biffsnadder og kebab i pita langs kysten, mener Irene Vaulen.

Mor og sjef

Hun er mor til Mats, daglig leder og en av fem som startet opp restaurant i de gamle butikk- og kafélokalene. Nå er restauranten åpen for tredje sommeren på rad.

— Vi har valgt å satse på kvalitet og tror det er det som må til for å skille seg ut og overleve. Folk merker at maten er hjemmelaget fra bunnen av, sier hun.

Solund Brygge hadde en omsetning på 1,8 millioner i fjor. Så langt har det ikke blitt overskudd i kassen, men planen er å gå i null etter fem års drift.

Frem til det har de to unge kokkene funnet seg til rette på sitt eget kjøkken i hjemkommunen.

— Vi har et håp om å drive noe her i fremtiden. Det har vært litt kaos i begynnelsen, men akkurat nå har vi det helt perfekt her, sier Mats Vaulen.

Roar Christiansen
Roar Christiansen
Roar Christiansen