Stille i dag. Én jobb på fire timer, en kjeller som skulle ryddes ute på Straume et sted.

Åtte ivrige ungdommer har stilt seg til onsdagstjeneste i sommervarmen. Noen hekker som skal klippes? Hus som skal males? Plener som skal stelles?

— I går var det over tjue ungdommer her, og ingen jobber, forteller leder for Ung Jobb på Laksevåg, Geir Olav Repål.

Det mangler ikke på arbeidskraft, med andre ord. Verre er det med oppdragsgivere. Bedrifter og private, våkn opp!

Ikke for pingler

Noen oppdrag tikker heldigvis inn i ungdomslokalet på Laksevåg.

— Jeg har jobbet en god del. Gravet asfalt, bygget vedbod, flyttet ... og tjent mest av alle, to tusen fem hundre kroner, gliser Theo Martell Foss Lillealtern (15). Han spiller kort med kameratene mens han venter på å få noe å gjøre.

— Hva skal du bruke pengene til?

— Jeg drar til Spania fredag med en kompis (ja da, det skal være voksne med også). Der får nok pengene sommerben å gå på.

Ung Jobb har eksistert i en årrekke i Bergen, men denne sommeren er det kun tre bydeler som har tilbudet for unge mellom 15 og 19 år. Laksevåg, Åsane og Fana. Fra klokken åtte stiller morgenfuglene til dyst. Muskler kommer definitivt godt med.

— Det er mye tungt arbeid, men det er gøy, sier den kortspillende gjengen på Laksevåg unisont.

— Den tyngste var da vi bar et helt flyttelass. Ned fra tredje etasje i et hus, opp i fjerde i et annet. Det var stress. Men det er også den gøyeste jobben jeg har vært med på, sier Magnus Bjander (15).

Malte hus i fjor

For å være med i Ung Jobb på Laksevåg, betaler ungdommene 25 kroner. Bussutgiftene blir dekket.

Marie Horn Saltnes (16) er nettopp kommet tilbake fra ferie, og denne uken har hun meldt seg til tjeneste for Ung Jobb. Antall oppdrag til nå er null.

— Jeg var medlem i Ung Jobb i fjor også, og da var det mer å gjøre. Jeg beiset en husvegg og gjorde steinarbeid, forteller Marie.

Sammen med Christine Nøkleby (15) har Marie fått i oppgave å luke og rydde rundt Ung Jobbs lokaler på Elvetun.

— Dette er vår første jobb, og det er Ung Jobb som betaler for det vi gjør i dag, sier Christine.

Timebetalingen for oppdragene generelt er 65 kroner (eller mer, for dem som ønsker å gi mer). Hva er drømmejobben for jentene?

— Noe som tar lang tid, smiler Marie, tørker en småsvett panne og legger til at de tar alt.

Selv om ikke jobbene flommer inn, har Marie og Christine tenkt å fortsette å stille vekkerklokken på åtte hver morgen. Det kan jo plutselig dukke opp noe.

— Vi skal forresten begynne å gå rundt med flygeblader i nærområdet - kanskje flere blir oppmerksomme på oss, sier jentene og jobber videre.

Hvem sa at ungdommer er late?