— Koffor har du fiskeoljebukse på deg, Erik?, spør en nysgjerrig førsteklassing.

— Det hender at jeg fisker, vet du, smiler Erik Krohn Hansen.

Oljebukse trengs virkelig denne fredagen.

BT er med hele første trinn ved Minde skole, i alt 39 elever, en lærer, to assistenter, en bonde og en hest til skogs for å lafte hytte. Regnet øser ned, men det gjør ingenting.

Det er fjerde året at Minde skole har et prosjekt i Langeskogen. Erik Krohn Hansen driver Langegaarden, og har vært med de unge lafterne mange fredager det siste halve året. Det har hesten Lendi også, som stort sett har hatt i oppgave å dra tømmer med seg opp i skogen.

Mangler tak og stoler

— Hele vitsen er å komme seg ut, uansett vær. Her får elevene motoriske utfordringer som er tilpasset hver enkelt, og det er mye mindre krangling og uro enn i klasserommet, sier kontaktlærer Morten Kristoffersen.

Etter planen skal hytten være ferdig laftet til skolens årlige utedag, som er førstkommende torsdag. Foreløpig mangler taket, men det tar ikke Morten så tungt.

— Blir vi ferdig, så blir vi ferdig, sier han rolig.

— Hva er det som mangler på hytten nå, spør Erik.

— Tak!

— Stoler!

— Ja, vi må lage kubbestoler. Men jeg er veldig glad for at dere sa tak. Det skal vi prøve å få til, sier Erik.

Først må han feste døråpningen skikkelig, og da bruker han boremaskin.

— Dere må ikke si det til noen, smiler han til elevene.

Noen sager til nye tømmerstokker mens andre skraper vekk bark. Mellom tømmerstokkene er det fylt i mose for å få veggene til å være tette.

- Trodde vi var sprø

— Vi hadde noen engelskmenn på besøk, og de trodde visst vi var helt sprø. Ungene får lov til å leke hvor de vil her oppe. Noen har bygget egen hytte, og en stor gran er mye brukt som klatretre. Så vi sa bare vær så god, og vips så forsvant alle ungene, mens engelskmennene sto måpende igjen, ler assistentene Eva Prestegård og May Gossand.

Før turen går ned til skolen igjen blir alle samlet, slik at de voksne vet at ingen blir glemt igjen.

Joachim, Christoffer, Simen, Lukas og Morten finner først en gransnutebille og så en liten snegl. Sneglen får kjapt navnet Billy den gamle.

— Tenk hvis sneglen skal krype helt til Afrika, da tar det lang tid, ler guttene.

Maria, Ingeborg og Henriette mater Lendi. Hesten lar barna kose med seg.

— Lendi er en god kollega. Hun klager ikke selv om hun må dra tungt oppover bakkene, smiler Erik.

Lendi og Erik må jobbe overtid i dag for å prøve å få taket ferdig. Vi andre kan sette rett utfor bakkene, nå er vi våte uansett. Men det gjør ikke noe.