GUNNAR WIEDERSTRØM gunnar.wiederstrom@bt.no

I går uttalte partiformann Carl I. Hagen at han håpet Terje Søviknes kunne vende tilbake som ordfører i Os, så sant han ikke hadde gjort noe kriminelt. Men de unge kvinnene er ikke enige med partiformannen. Bare 17 prosent av kvinner under 30 år mener Søviknes kan vende tilbake. 60 prosent mener han ikke kan vende tilbake.

Også blant kvinnene mellom 30 og 44 år er skepsisen til Søviknes stor. Hele 62 prosent av disse mener han ikke bør vende tilbake. I det hele tatt viser resultatet av målingen Opinion har gjort for Bergens Tidende i Hordaland at kvinnene er gjennomgående mer skeptiske til Søviknes enn mennene.

Farlig for Frp — Kvinnene, og særlig den yngre delen av dem, identifiserer seg med ofrene. Det er ikke rart. Det er særlig de yngre kvinnene som er utsatt for seksuelle overgrep, sier Frank Aarebrot.

Mens de yngre kvinnene er meste negative til Søviknes, er det blant menn over 45 Søviknes henter mest støtte. Her sier i underkant av 40 prosent at Søviknes kan komme tilbake, mens 45 prosent sier han ikke bør gjøre det.

— Kvinnenes reaksjoner er nok et uttrykk for mer dyptfølt identifisering med ofrene. I den grad Frp har forventninger om å trekke til seg flere velgere, har det nok en negativ betydning at kvinnene er så skeptiske til Terje Søviknes, sier Aarebrot.

— Nå har vel ikke Frp tradisjonelt vært noe kvinneparti?- Da Frp var det største partiet i landet på meningsmålingene i fjor høst var denne ubalansen i ferd med å rette seg opp.

Slutter rekkene Men Frp-velgerne slutter rekkene om Terje Søviknes. Hele 60 prosent av dem som sier de stemmer Frp, mener Terje Søviknes bør kunne bli ordfører i Os igjen. 27 prosent mener han ikke kan bli det. Gustav Bahus, Frps nestkommanderende i kommunestyret, er fornøyd med resultatet.

— Jeg er glad for støtten blant våre egne velgere når du tenker på hvor uavklart situasjonen er akkurat nå.

— Bekymrer det deg ikke at så mange av de spurte mener han ikke bør kunne ikle seg ordførerkjedet igjen? - Dette er et uttrykk for hvordan holdningen er i Hordaland akkurat nå. Tallene verken overrasker eller skremmer meg, sier Bahus. Les også: Vil ikke gi Søviknes ordførerkjedet