SILJE VESTVIK

— Elevene skrev «vi vet om dere og vi tenker på dere»-hilsener. Vi snakket mye om flodbølgen i etterkant, og klassen var veldig opptatt av hva de kunne gjøre, forteller Vigdis Holdhus, kontaktlærer for syvende trinn på Salhus Skule. Både hun og skolens rektor, Ivar Mæland, håper de to skolene kan fortsette å ha kontakt.

Mannen som tok initiativ til kontakten mellom skolene er Henning Dingen. På ferie i Thailand i februar 2004 traff han på noen skoleelever på utflukt og kom i snakk med lærerne, som inviterte ham til skolen for å fortelle om Norge.

— Jeg tok utfordringen, og fikk en fantastisk opplevelse. Standarden på skolen var ikke så god, men elevene var så interesserte og stilte mange spørsmål! forteller Dingen.

Da han så katastrofebildene etter tsunamiens herjinger, var skolen noe av det første han tenkte på. Etter noen dager lykkes han i å få kontakt med Nora, den av lærerne som snakket best engelsk. Hun forteller at skolen var blitt spart, men antallet omkomne elever er 27, og hele 50 barn har mistet én eller begge foreldre.

— Hva kan jeg bidra med? spurte Dingen.

— We need shoes, but most of all some good words for the future, svarte Nora.

I mars reiste han tilbake til Thailand med Salhuselevenes postkort i sekken. Det paradisiske området han ferierte i et år tidligere er nå en ørken.

— Men på skolen skulle man nesten ikke tro at det hadde skjedd noe, de var så glade. Helt til vi kom forbi minnetavlen med bilder av de 27 elevene. Da ble det veldig stille, forteller han.

Hilsenene fra Salhus ble godt tatt imot.

— Jeg tror det betyr mye for dem å vite at folk andre steder i verden bryr seg. Det materielle er lettere å erstatte, men katastroferammete har også behov for psykisk hjelp. Vi må ikke la det gå i glemmeboken, selv om tv-bildene ikke er der hele tiden lenger, sier Dingen, som håper nordmenn og andre ferierende snart vender tilbake til Thailand.

GJESTELÆRER: Henning Dingen ble invitert til å gjesteforelese for thailandske elever i februar i fjor. Etter flodbølgen har han formidlet kontakt mellom skolen i Khao Lak og Salhus Skule.