– Alle inn hit! Vi tar «Loose control», kommanderer Stine.

I baggy joggebukser, singlet og perlekjeder eller caps springer danserne i alderen 13 til 18 ut på gulvet i Kultursalen på Vannkanten. Premieren på stykket «Performing Arts» er mindre enn to uker unna, og øvingslysten stor. Til tross for teksten i sangen, har disse diskofunkerne hele tiden stilfull kontroll på armer, bein og hverandre. I hvert fall nesten.

– Aj! flirer en jente da hun plutselig blir stående oppreist alene mens alle andre bøyer seg ned mot gulvet. For selv om premierenervene begynner å snike seg inn på øvingsrommet, danser ungdommene aller mest for å ha det kjekt. Feilene skal uansett lukes bort lenge før stykket vises tredje helgen i mars. Det sørger Stine for.

– Jeg bare sier det med en gang: Til neste øving skal side seks, syv, åtte og ni kunnes utenat. Av med buksene, nå tar vi «Fighter» i hotpants og leggvarmere! sier sjefen. Og blir adlydt med det samme.

– Har aldri sett maken til øvingsdisiplin, verken på teateret eller andre steder, bemerker fotografen imponert.

Inspirert av dansefilm

– De sier ifra hvis jeg blir for streng, altså. Men det er den eneste måten du får ting gjort på. Med tretten danser og ti sider manus er det mye å gå igjennom, forklarer Stine, som selv har danset i seks og et halvt år og vært innom både ballet, diskofunk, hiphop og selskapsdans.

Hun startet Eyecatchers i forfjor etter å ha sett hiphopfilmen «Honey», der hovedpersonen bygger opp sin egen dansegruppe. «Det vil jeg også gjøre», tenkte Stine. To uker senere hadde hun hengt opp plakater og funnet øvingslokale. På aller første trening stilte det tjue stykker.

– I begynnelsen bare danset vi for å ha det morsomt, men etter hvert ble det en forestilling ut av det, sier hun. Etter hvert fikk gruppen somlet seg til å søke Kulturkontoret om støtte, og på showet «Disco» kom det 185 personer, mange flere enn de unge danserne hadde ventet.

– Jeg liker ikke å skryte av meg selv, men det er fantastisk å tenke «yes! Dette har eg laget, ha, ha», smiler hun fornøyd.

Drømmer om egen skole

Årets stykke handler om en jente som er ny på skolen, og er delvis basert på Stines egne erfaringer fra i fjor høst. Da dro hun til hovedstaden for å gå på en danselinje, men kom kjapt tilbake til Bergen, dansegruppen og grunnkurs på Katten.

– Oslo var litt for langt borte. Jeg hørte heller ikke hjemme på den skolen, sier hun. I stedet skrev hun det første utkastet til «Performing Arts».

– Det handler mye om typiske jenteproblemer, småbitchy gjenger og sånt. Å være ny et sted er skummelt, for du vet ikke helt hvem du kan stole på, sier Stine. Manuset har hun gjort ferdig sammen med de andre ungdommene i Eyecatchers. I tillegg har hun koreografert og instruert alle dansene i forestillingen unntatt én. Den siste er koreografert av Helene Kindedal (17), som også har vært med på å lede gruppen. De to jentene har allerede begynt å diskutere neste års forestilling.

– Drømmen er å starte egen danseskole en gang, smiler Stine.