Hvorfor ruller varme brusbokser fortere enn kalde? Svaret finner du lenger nede.

— Det er meningen at man skal gjøre noe nytt, og levere en liten forskningsoppgave, sier Henrik Jorem Odfjell (19), som nylig avsluttet videregående ved Bergen Katedralskole.

Prestisjefylt konkurranse

Og det gjorde de fire Katten-elevene så bra at de tok én førstepris, to tredjepriser og en utstillingspris i den prestisjefylte konkurransen «Unge Forskere».

Elevene ved International Baccalaurate-linjen (IB) på Katten mottok prisene i Oslo i slutten av april. De har - både kort og godt - skrevet om de merkeligste ting:

Hva ruller fortest - en kald eller varm brusboks? Hvordan tolke det politiske budskapet i Ibsens «En folkefiende»? Hvordan påvirker røyking, alkohol og livsstil kroppsvekten? Og hva kjennetegner Wilfred Sagens «indre, mørke skog»? (fra Johan Borgens trilogi om «Lillelord», red.anm.)

Svømmende prisvinner

— Det er meningen at problemstillingen skal være litt snever, sier førsteprisvinner i klassen for naturvitenskap, Arnhild Jacobsen (19), som påviste at varme brusbokser ruller raskere ned en rampe enn kalde.

Forklaringen skal være litt komplisert.

— Men friksjonen mellom væskepartiklene avgjør, og den er mindre når væsken er varm, sier Arnhild, som fikk tilleggspris av Norsk Hydro og til sammen 12.000 kroner.

Tredjeplass gikk til Bharat Shukla (19), en svømmende bergenser du kanskje drar kjensel på. Sommeren 2000 ble han første nordmann over Den engelske kanal.

— Nå vil jeg inn på medisinstudiet, og gjerne begynne å svømme igjen, sier Bharat.

Og læreren er stolt

Koordinator for IB-linjen på Katten, Erik Thomassen, legger ikke skjul på at prisdrysset er en fjær i hatten for skolen.

— De har gjort en fantastisk jobb. Vi er veldig stolte, sier han.

Han sier rammen rundt konkurransen passer svært godt med kravene til «extended essay», som elevene i tredjeklasse ved IB-linjen skal levere. IB er et internasjonalt skolesystem, der over 1000 skoler over hele verden deltar.

Forskerkonkurransen avvikles av Forbundet Unge Forskere, en ideell organisasjon som skal fremme interessen for forskning blant ungdom.

FIRE FLINKE: Katten-elevene hentet nylig hjem fire priser i konkurranse med 150 lyse hoder fra hele landet. Fra venstre Bharat Shukla, Ådne Svahn Dæhlin, Arnhild Jacobsen og Henrik Jorem Odfjell.
Foto: Marte Rognerud