Ringdal, som er andre nestleder i Unge Høyre og Dahle, som er formann i Hordaland Unge Høyre, har lekt seg med kartet over Hordaland.

Det nye Hordaland, med fem store kommuner og ingen fylkeskommune, er ment som et friskt innspill til Erna Solberg.

Etterlyser fremdrift

Høyres kommunalminister snakker ofte og gjerne om kommunesammenslåing. Ringdal og Dahle etterlyser mer fremdrift og vil på helgens fylkesårsmøte for Høyre reise spørsmålet om å ta i bruk tvang.

Gjennom regjeringssamarbeidet har Høyre forpliktet seg til å avstå fra det.

På landsbasis vil Unge Høyre ha 100 kommuner og ingen fylkeskommuner om 15 år. Målet er å få mer ut av skattepengene. Ifølge Statistisk sentralbyrå er det mulig å spare 4,1 milliarder i året dersom kommunestrukturen blir basert på 90 økonomiske regioner.

— Etter min mening er det galskap at Hardanger skal bestå av syv kommuner som alle skal ha sin egen ordfører, lønningskontor og landbrukssjef, sier Espen Dahle.

Amund Ringdal legger til:

— Vi er klar over at det skjer mye når det gjelder interkommunalt samarbeid. Vår holdning er å ta det helt ut, sier Ringdal, som også er kommunepolitiker i Austevoll.

Nedlegger egen kommune

Ringdal foreslår selv at Austevoll i fremtiden inngår i storkommunen Sunnhordland.

— Hvordan tror du austevollingene ser på det å styres fra Stord?

— Jeg regner med motstand, men tror likevel mange ser at dette tjener Austevoll på sikt. Forutsetningen er selvsagt at det blir bedre fergeforbindelse og helst bro sørover, sier Ringdal og legger til:

— Jeg er austevolling på min hals og vil være det alltid, uansett hvor kommunesenteret ligger.

Espen Dahle velger å gå radikalt til verks fordi det etter hans mening tjener ungdommene i landsdelen:

— Skal vi tiltrekke oss kule bransjer her på Vestlandet, må vi ta noen grundige grep. For min generasjon blir det avgjørende for om vi i det hele tatt kommer til å bli boende i landsdelen. Uten kule jobber å gå til kan vi like godt bosette oss i Storbritannia eller Spania. Mange av oss vil jo likevel utdanne oss i utlandet, sier Espen Dahle.