INA DYRKOLBOTN HANSEN

— Du tar med engangsgrill og jeg mat, og så møtes vi i Nygårdsparken.

Det var det første den nyvalgte lederen sa da Bergens Tidende ringte for avtale. Men regn satte en stopper for denne planen.

Avedal ble enstemmig valgt til ny leder i Noregs Ungdomslag (NU) sist fredag. Tjuefireåringen vokste opp i Leirvik ytterst i Sognefjorden, i Hyllestad kommune. Under oppveksten var han aktiv i Bøfjord UL, som hadde teatergruppe, leikarring og ungdomsklubb. Nå bor han i Bergen og har studert historie, medievitenskap og sammenliknende politikk.

Han gleder seg til å sette i gang i den nye jobben.

— Hvorfor tror du nettopp du ble valgt til leder?

— Jeg tror nok jeg har de rette personlige egenskapene. Jeg er glad i organisasjonen, god til å kommunisere, en bra menneskekjenner og god til å lytte. Dessuten jobber jeg systematisk, og gir ikke fra meg arbeid før jeg er fornøyd. Jeg har høye krav til meg selv, sier han usjenert.

Unge og gamle i lag

Avedal tar over arven etter en rekke personligheter som fra 1896 har jobbet for folkedans, teater og bunad i Norge. De har samtidig ført organisasjonen gjennom nasjonsbygging, krigsmotstand og politiske kamper. Noregs Ungdomslag er en av Norges eldste kulturorganisasjoner.

Avedal blir sjef for nesten 16.500 medlemmer i alderen 8 til 80 år. I overkant av 6000 av medlemmene er ungdom.

— Å være unge og gamle i lag, det er viktig, synes den unge lederen.

Noregs Ungdomslag er Norges største organisasjon både for folkedans og amatørteater. De var også en av de første organisasjonene som forsvarte PLO.

Avedal har bred erfaring fra ungdomslagsarbeid. Det siste året har han vært leder og styremedlem av Barne- og ungdomsrådet. Selv skal han melde seg på dansekurs til høsten.

— He, he. Jeg tråkker litt for mye når det gjelder den dansingen.

Men en helt ny sognebunad har han i hvert fall.

Jobber for fellesskapet

— Tidligere var organisasjonen en sterk meningsbærer, nå er vi blitt mer en kulturorganisasjon. Vi må fortsette å ha klare meninger. Folk tenker for mye på seg selv. Vi bør bli flinkere til å bry oss om hverandre. Mange er ikke villige til å gjøre noe for fellesskapet. Alt dette tenker vi på i organisasjonen. Og alle som er med i Noregs Ungdomslag jobber frivillig.

Avedal vet at utfordringene står i kø det neste året.

— Det blir flust av saker å ta tak i. Det neste året kommer jeg nok til å lære mer enn noen gang tidligere. Det blir spennende. Håper det blir litt tid på Stortinget også, sier han.

Resten av sommeren skal han forberede seg til jobben, og ellers være på hytten med kjæresten Sissel. Grille og fiske litt, gå litt i fjellet, slappe av og kose seg.

På fritiden liker han å spille RISK med kompisene, gå på kino og kaffebarer og ellers bare tusle rundt med samboeren i byen.

— Hun er verdens beste venn og kjæreste. Uten hennes støtte kunne jeg ikke tatt denne jobben, avslutter han.

Åge Avedal

Alder: 24 år

Yrke: Student

Aktuell med: Ny leder i Noregs Ungdomslag

NY LEDER: Nylig ble Åge Avedal enstemmig valgt til ny leder i Noregs Ungdomslag. 24-åringen har mange spennende planer for organisasjonen det neste året. Men først blir det hyttetur med kjæresten.<p/>FOTO: INA DYRKOLBOTN HANSEN