Natteravnene i byen er uroet over utviklingen.

— Problemet har begynt å ta seg opp igjen, vi har merket det gradvis det siste året. Det er skremmende, sier Inga-Alice Næss Blaha, leder for natteravnene i Bergen sentrum.

Aller verst var det andre helgen i august, like før skolestart. Folk reagerte kraftig da de så at det vrimlet av ungdomsskoleelever på Torgallmenningen en sen lørdagskveld.

— Publikum tok kontakt med oss, og sa «dette må dere gjøre noe med, disse er altfor unge». Også narkomane kom bort til oss: «Har dere sett de barna der borte? Få de hjem!»

- Et sykdomstegn

Også forrige helg møtte natteravnene på ungdommer som de ikke ønsker å se i sentrum en sen lørdagskveld. Ifølge Blaha vet ungdommene selv at de ikke skal være i sentrum, og styrer derfor unna når de ser en natteravn. Forrige helg møtte hun på en 12-åring i sentrum ved midnattstider.

— Vi vil ha disse ungdommene bort for å ta vare på dem. Det er lett å bli påvirket av andre, og vi vet ikke hva de kan komme bort i, sier Blaha, som først og fremst frykter rekruttering til rusmiljøet.

Politiet bekrefter tendensen.

— Vi ser en økning i ansamlinger av ungdom i Bergen sentrum. Jeg liker ikke at ungdom i 14-16 års alderen har sentrum som sitt oppholdssted. De har ingenting der å gjøre, det er ikke noe tilbud for ungdom under 18 på den tiden av døgnet, sier politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård, som er leder for ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Erfaringene til politiet er at ungdommene kommer fra både sentrum og bydelene.

— Det er et sykdomstegn som bydelene må engasjere seg i, sier Losnegård.

Ber foreldrene ta ansvar

Politiet vil i større grad ha foreldrene på banen.

— De må forstå at de som foreldre har et ansvar for egne barn. De bør ta seg en tur til byen og se hva barna holder på med. Føler de ubehag ved det, bør de sørge for at ungdommen deres ikke oppholder seg der, sier Losnegård.

Også natteravnene ber foreldrene komme til sentrum.

— Vi er blitt ekstra oppmerksomme og prøver å nærme oss ungdommene som blir igjen i sentrum. Men det er ikke bare natteravnene sitt ansvar, sier Inga-Alice Næss Blaha.

Vold og fyll

I vår opplevde politiet en økning av ungdomsvold i Bergen sentrum. Det ble satt i gang en felles tverretatlig aksjon der man fokusere på problemet, og foreldre til barn i risikosonen ble invitert til møte av Utekontakten.

— I høst har ansamlingen av ungdom i sentrum begynt å ta seg opp igjen, og følgende ser vi økende ungdomsvold. Vi ønsker ikke at dette skal fortsette.

Hovedbekymringen til politiet er rus og vold. Losnegård bekrefter at politiet treffer på rusede 14-åringer.

— Har de gjort noe galt, blir de pågrepet og barnevernsvakten blir koblet inn. De som bare har vært der uten å gjøre noe, blir notert. Og har vi tid, kaller vi inn til bekymringssamtale med foreldrene.

— Når bør ungdom under 18 komme seg hjem fra sentrum?

— 16-åringer har ingenting der å gjøre etter klokken 23, når siste kino er over. Foreldrene bør ha avtaler med barna sine. Hvorfor sender de ungdommen sin til byen? De sier de skal treffe venner, men kan de ikke gjøre det andre steder enn på Torgallmenningen?, råder Losnegård.

Ser på tiltak

Politiet er i dialog med Utekontakten, og ulike tiltak blir vurdert for å komme problemet til livs. Ett av spørsmålene er om det er manglende tilbud i bydelene som gjør at ungdommen trekker til sentrum.

Utekontakten i Bergen sier de ikke har registrert noen dramatiske endringer med ungdom i bybildet, men at de jobber sammen med politiet, barnevernet og frivillige organisasjoner for å løse problemet.

— Ungdoms tilstedeværelse i sentrum går opp og ned i perioder, sier Else Utne Berg, leder av Utekontakten i Bergen.

Er det problematisk at ungdom oppholder seg i sentrum på kveldstid? Hva bør gjøres? Si din mening.

Sævig, Rune